ActualitatNotíciesTertúlia

La democràcia no és només un conjunt de procediments formals, és molt més que votar. I hem d’entendre-la com una espècie de vestit a mesura que s’ha d’ajustar a un cos constantment.
És el que ha plantejat ahir Manuel Cruz en la tertúlia federalista de Federalistes d’Esquerres celebrada en ALIBRI LLIBRERIA que ha girat entorn del seu últim lliuro ‘Democràcia, l’última utopia’ on ha explicat per què les democràcies ofereixen oportunitats emancipatòries per a materialitzar valors com el pacte, la cooperació i el diàleg, aquells vinculats al federalisme.

Manuel Cruz va assenyalar que l’èxit d’una democràcia es mesura en la mesura que és capaç de resoldre les tensions i crear un marc de convivència en el qual tots els sectors tinguin cabuda. Que és normal que quan es produeix una nova reivindicació sorgeixin tensions amb altres sectors però que el sistema democràtic ha de ser capaç de resoldre’ls.

També va destacar que és un problema per a la democràcia que aquesta s’alimenti més de la tensió que de l’acord. O que arribi a considerar-se que amb l’acord no hi ha res a guanyar perquè l’objectiu és que algú surti derrotat.

Respecte a la situació política de Catalunya, va apuntar la contradicció que representa que el vot independentista es mantingui a pesar que durant diverses legislatures no han estat capaces de tirar endavant les seves promeses i que la majoria ha assumit que no es faran realitat. I va apuntar la necessitat que el futur torni a ser aquell lloc on materialitzem les nostres il·lusions.
Respecte a la llibertat, va reflexionar sobre la importància que es consideri que la llibertat no és només la falta de prohibició.

És també la possibilitat de desenvolupar els propis projectes i que per a això es necessiten determinades condicions materials perquè en una situació d’extrema penúria no existeix llibertat. Va aprofundir també en la relació de la democràcia amb el capitalisme i com la pandèmia ha deixat molt més en evidència la necessitat de polítiques públiques fortes que garanteixin la redistribució perquè precisament disposar dels mitjans materials és una cosa que garanteix la llibertat.

En el següent enllaç pot veure’s la tertúlia completa en el nostre canal de YouTube: https://youtu.be/9rcncxolske