Espai Opinió

HORITZÓ FEDERAL

A l’inici del document: Nou Horitzó per a FeD, es llegeix: FeD va néixer per difondre l’ideari federal en front de l’ofensiva ideològica i propagandística de l’independentisme. Tant de bo! Gairebé podria ser considerat com un fruit positiu del Procés.

No obstant, el federalisme és molt més que això i caldria que en fóssim prou conscients per ampliar el nostre horitzó tant com ens fos possible. La idea federal es molt antiga, però no solament no s’ha tornat obsoleta, sinó que el federalisme és l’enfoc polític i social millor per abordar els reptes del futur, que son molts i gruixuts.

Avui dia, encara hi ha molta gent que segueix esperant que un cabdill, un home fort, porti als seus a la victòria. Al domini i a la subjugació dels altres, es a dir als qui no pensen i creuen com ells, encara que siguin els seus conciutadans. Però, com la història demostra, desprès d’una victòria vindrà una derrota, en tant que els derrotats no siguin anihilats i lluitin amb el mateix patró. I així la història és un seguit de victòries i derrotes, és a dir de patiment.

Ja han passat dos mil·lennis des que ens van dir que tots som part de la humanitat i encara molts no s’ho volen creure. El mite de “l’home fet a si mateix que s’ho fa tot sol”, no solament és masclista, sinó que és perniciós per a l’individu i per a la societat. Som una societat de persones diverses, que volem ser respectades en la nostra diversitat, i a la vegada som el fruit del suport que ens donen els altres amb qui hem de col·laborar contínuament. I la col·laboració dins de la diversitat, és al meu parer, el nucli del pensament federalista.

El federalisme és un enfoc polític útil i necessari per organitzar un estat i per integrar-lo amb altres estats. Per a reptes actuals com el canvi climàtic, les pandèmies, l’especulació, la guerra, les migracions,… les millors solucions, sinó les úniques, són federals. O al menys a mi m’ho sembla, però o potser no ens ho acabem de creure o no ho sabem explicar prou bé.

També en el nostre àmbit quotidià ens convé més col·laboració, més cooperació, més solidaritat i menys competició, menys individualisme i menys triomf individual. Vivim massa en bombolles estressants i quan no podem més, volem arreglar-ho amb els psicòlegs, les teràpies, l’esoterisme,… etc. O encara pitjor, molts es deixen seduir per populismes, autoritarismes i feixismes. Potser no podem dir-ne federalisme quotidià, que ens embolicaria. Però el federalisme es basa, entre d’altres, en valors com diàleg, lleialtat i solidaritat que són essencials per millorar la nostra existència.

Tenim un bon producte: el federalisme. Potser millor del que copsem. Ara ens cal veure com vendre’l i aplicar-lo i això em sembla un bon repte per al Nou Horitzó de FeD.