Notícies

El darrer dijous 14 de Maig de 2020, Federalistes d’Esquerres va organitzar un acte on-line amb la participació dels eurodiputats Ernest Urtasun i Javi López, del grup verd i del grup socialista europeu respectivament. La xerrada, que va ser presentada i moderada per la nostra socia Júlia Miralles de Imperial va ser emesa en directe pel nostre canal de Youtube i els entrevistats a casa seva, degut a la especial situació que estem vivint tots i cadascun de nosaltres amb aquesta epidèmia del Covid-19.

Com no podia ser d’una altra manera i ates els dos convidats, la xerrada titulada “Per la recuperació + Europa” versava sobre l’actual situació de les institucions comunes de la Unió Europea, quin tipus de resposta es podria esperar d’aquestes institucions i quin paper poden tenir països com Espanya alhora de plantejar una resposta que estigui a l’alçada de la situació. Es va parlar sobre l’impacte estimat en l’economia comunitària (entorn el 5-10% del PIB anual depenent dels casos) del marge fiscal dels estats, el mecanisme europeu de sostenibilitat i el Fons de Reconstrucció Europeu que s’estima de prop de 1,5 Billions d’€. Un altre tema estrella a la xerrada van ser els límits de l’anomenada política monetària , una possible sortida expansiva de la crisi així com un possible “Green New Deal” com a palanca de reactivació econòmica. Una postura que com ens fan fer palès els nostres convidats, divideix Europa però no tant en posicions “nord-sud” sinó en un clar eix “esquerra-dreta” a llarg de tot l’arc de l’europarlament.

Per finalitzar els nostres convidats van deixar ben clara una cosa i es que “segur que no ens quedarem igual” a nivell de la Unió Europea i que el Covid-19 ha suposat un abans i un després. Cap a on podem anar encaminats? Cap a una degradació i destrucció de les actuals institucions europees, o al contrari, cap a una superació i millora de les mateixes? Això encara però, és molt d’hora per dir-ho. Però us animem a que escolteu la vídeo-xerrada sencera, segur que no us deixarà indiferent.

……………….
Acte complet en aquest enllaç