ActualitatOpinió

“Alexander Hamilton, el pare dels pares fundadors federalistes, va ser el primer secretari del Tresor dels EUA—de facto, primer ministre—, amb George Washington. En 1790 va crear el deute federal, va impulsar els impostos comuns i va il·luminar el primer banc central, el *First *Bank: un sexenni, una obra gegantesca.

La Confederació de les Tretze Colònies creada en 1777, en plena Guerra d’Independència contra la Corona britànica (es rendiria en 1783) era una lliga de vincles fluixos: estava en fallida perquè no podia honrar els deutes (un total aclaparador llavors: 77 milions de dòlars); no recaptava impostos, més que el que li assignaven els socis; no regulava el comerç interior ni exterior; només controlava les relacions exteriors i la declaració de guerra.

Després de la Constitució federal (1787/88) encapçalada pel famós We, the people, la federació va entronitzar els impostos “uniformes” que Hamilton havia reclamat en El Federalista. La seva reforma va permetre des de 1790 recaptar en aranzels el 2% del PIB (semblant rang a l’actual de la UE) i finançar així la federalització dels deutes.”

Europa necessita a Hamilton (El País, 26 de març de 2020)