ActualitatNotíciesTertúlia

Per què costa tant avançar cap als Estats Units d’Europa? És la idea principal sobre la qual gira l’últim llibre del Catedràtic de Ciència Política de la UB, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, que en 190 pàgines analitza l’estructura protofederal de la Unió Europea i les forces euroescèptiques i euròfobes que obstaculitzen el camí cap a l’Europa federal.


El llibre, Estats Units d’Europa?, va ser presentat a l’última tertúlia federalista celebrada a Alibri en la  qual l’autor va compartir taula amb Pere Vilanova, Catedràtic Emèrit de Ciència Política i autor del pròleg del llibre, Laura Huici, professora de Dret Internacional Públic, i Beatriz Silva, diputada i membre de Federalistes d’Esquerres.
Al llarg del llibre, Cesáreo Rodríguez-Aguilera analitza com s’ha configurat una Unió en què coexisteixen de manera contradictòria impulsos supranacionals i intergovernamentals. També entra a fons en alguns dels programes dels principals partits dels sis estats més poblats de la Unió a partir del criteri de com es posicionen davant d’una major o menor integració.

Les conseqüències del Brexit, de la crisi migratòria i d’una ciutadania cada vegada menys conscient de la necessitat de la integració i d’avançar a una Europa unida i sense fronteres són algunes de les qüestions sobre les quals va girar la presentació d’aquest llibre, el divuitè que escriu l’autor i el quart que tracta sobre Europa.

Per què en aquest moment són pràcticament impossibles els Estats Units d’Europa?
Quina responsabilitat tenen els actuals líders en l’escepticisme creixent de la ciutadania? Com es concretarà el Brexit? Per què volem més Europa si no som capaços d’explicar el que això significa? Són algunes de les preguntes que van sortir al llarg de la tertúlia.

Al següent vídeo es pot visionar la tertúlia completa: