ActualitatOpinió

“Els problemes de la defensa de la democràcia i de com volem que siguin les regles del joc democràtic i les relacions exteriors requereixen consens. Així es va fer amb la Constitució del 78 i no funciona quan s’intenten imposar per majories simples. El cas més punyent és el del Regne Unit amb el Brexit. Varen fer una votació sense regles clares, van guanyar per un marge petit i ara es troben perduts en l’aplicació d’aquella votació. Es pot canviar la relació amb Europa sense un consens ampli i sense tenir clares les conseqüències? Pot imposar un 51% la seva opinió? I arribem al nus de la qüestió: per les regles de joc que regeixen les societats (la Constitució, l’Estatut d’autonomia, etc.) cal cercar el consens per tal de trobar un acord que compti amb el suport d’una àmplia base perquè sobre aquesta cal construir el futur i no és construïble des de la imposició. Aquesta, per a mi, és la primera lliçó que hauríem d’aprendre de la intervenció de Lluch al problema basc.”

El llegat d’Ernest Lluch (Diari de Girona, 16 de novembre de 2018)