ActualitatNotícies

“Ara té encara més sentit posar a prova allò que proposa el federalisme. Després d’uns mesos de bloqueig, s’ha obert l’oportunitat que dona un govern de coalició.” Lluís Rabell, exdiputat i cap de llista de Catalunya Sí que es Pot en les eleccions al Parlament de l’any 2015, va llançar aquest missatge optimista aquest dimecres al vespre a Can Jonch, de Granollers, en una conferència organitzada per Federalistes d’Esquerres. Per a Rabell, els resultats de les eleccions revelen una polarització del vot i auguren una etapa de “conflictivitat social i política” i, en aquest context, considera que “el federalisme és la resposta”. Per a ell, el pacte PSOEPodem i la possibilitat de fer un govern d’esquerres “és una bona notícia”, però advertia de les dificultats, primer perquè arribi a bon port, ja que els dos grups no tenen majoria absoluta, i pel context polític i econòmic. “Hi haurà molta gent interessada que fracassi, com la dreta espanyola i la dreta nacionalista catalana.” I d’altra banda, al·ludia al context europeu: “Hi ha un ventall de polítiques progressistes, socials i ambientals que hauran de respectar, però, els paràmetres pressupostaris que marca Europa.” En aquest sentit, Rabell apuntava que el govern de Portugal ha aconseguit revertir “els efectes de l’austeritat” en un context de bonança econòmica, “però els marges en què s’haurà de moure Espanya són més complicats. És un camí molt estret i sota pressions molt fortes”. I advertia que en el si d’un govern de coalició “l’esquerra alternativa haurà d’aprendre quins són els límits. El programa és encara molt inconcret, però un govern parla amb una sola veu”. En aquest sentit, Rabell feia una crida al compromís de tots els sectors de l’esquerra “perquè aquest govern tingui èxit sent conscients de la responsabilitat i les contradiccions que hauran d’assumir”. En el cas concret de Catalunya, Rabell va afirmar que el federalisme ha de tenir un paper cabdal. “Ens toca consolidar la perspectiva federalista.” L’exdiputat es va mostrar molt crític amb el procés independentista: “Mai no ha estat un procés d’alliberament nacional. Ha estat un problema d’encaix de Catalunya a l’Estat mal resolt que té molt a veure amb la crisi de la globalització i l’impacte en les classes mitjanes.” En aquest sentit, va dir que “el federalisme dona resposta a aquesta dificultat històrica d’encaix que proposa un equilibri entre un potent autogovern i un projecte compartit amb la resta d’Espanya. Un projecte engrescador i de vocació europea. Que doni una sortida nacional a Catalunya en què ningú guanyi i ningú perdi”. Referint-se a ERC, Rabell alertava, però, que una de les claus serà que “una part del sobiranisme reconegui que el camí emprès fina ara no porta enlloc tot i que sense renunciar al somni independentista”.

Article publicat a El 9 Nou el 15 de novembre de 2019