ActualitatNotícies

El passat dia 3 d’Octubre va tenir lloc a Badalona un nou acte de presentació del llibre “Missió Federal”, de Francesc Trillas. Concretament, a la llibreria Xavier Soto del barri de Llefià. El lloc va ser expressament triat, donat que en el llibre es parla de la influència que va tenir el polític badaloní Xavier Soto, desaparegut prematurament l’any 1995, en l’autor del llibre. La mare i el germà de Xavier Soto, Josefina Cortés i Amadeo Soto, van assistir a l’acte. També ho van fer diverses personalitats del barri de Llefià, així com d’En Comú Podem i el PSC de Badalona.

L’acte va ser presentat per la politòloga Raquel López, i va consistir en primer lloc en un diàleg entre Helena Bayo, regidora de Badalona i directora d’orquestra, i l’autor del llibre. A continuació va tenir lloc un debat obert al públic moderat per Manolo Pérez, membre de Federalistes d’Esquerres de Badalona.

Al llarg del col·loqui inicial i del diàleg següent, es va posar de manifest la importància d’una sòlida democràcia a diferents nivells per fer front als grans problemes de la humanitat: canvi climàtic, desigualtats, migracions… i com el concepte obsolet de la sobirania nacional no serveix per fer-hi front.

L’autor del llibre va posar molt èmfasi en la importància de l’estil amb què les persones federalistes hem de fer front als atacs sistemàtics que rebem: a la vegada amb gravetat i elegància, com fan les persones més destacades que combaten la deriva identitària i nacional-populista als Estats Units, al Regne Unit i a altres llocs.

Arrel d’una intervenció per part d’una persona de l’audiència, Francesc Trillas va distingir entre radicalitat democràtica i qualitat democràtica, argumentant que si radicalitat democràtica volia dir saltar-se les regles que ens hem donat col·lectivament, era molt més important una democràcia de qualitat respectuosa de les lleis i les regles del joc que han estat acordades democràticament.

El llibre es pot comprar on-line (en versió paper o pdf) en aquest link:  https://www.bubok.es/libros/258906/MISSIO-FEDERAL-Cap-a-una-solucio-compartida-a-Catalunya