ActualitatNotícies

El passat 9 de juliol, l’agrupació de Federalistes d’Esquerres del Penedès i del Garraf va plantejar un acte de cloenda d’aquest curs, en forma de conversa distesa per parlar de federalisme en el que es va comptar amb Isidre Molas, ex-vicepresident del Senat, en Marcel Gabarró, ex alcalde de Sant Sadurní d’Anoia i la vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Mireia Esteva..

En Marcel Gabarró va plantejar el debat sobre la dicotomia Nacionalisme-Federalisme plantejant tres qüestions:

a.- Es podria pensar que, ara, es manté un NACIONALISME no separatista (federalista) ?

b.-  L’INDEPENDENTISME i el FEDERALISME, es rebutgen ? 

c.- El NACIONALISME i L’INDEPENDENTISME són intrínsecs ? 

Isidre Molas va fer èmfasi en la idea de que el “Federalista es gent que vol viure en pau amb altre gent diferent”, “El Federalisme no vol la guerra, la Federació es fa per evitar la guerra, i aquest marc de convivència s’escriu, en molts casos en la Constitució, on es fixen les competències de cada membre i les de l’Estat Federal, com més clares millor, encara que avui en dia les interrelacions entre les diferents matèries esdevingui un exercici difícil.

En aquest sentit destacar que aquesta organització Federal ha d’arribar a tota la comunitat Europea, per tal de fer front a “l’enemic exterior”, a no ser que això de ser dominats per les grans potències, Xina, Estats Units, ja ens vagi bé, perquè la Federació es la que ens farà més forts i a l’hora que preservarà les diferències de les diferents comunitats que la integrin.

Per la seva part Mireia Esteva, va destacar la incompatibilitat entre nacionalisme i federalisme, el nacionalisme es homogeneïtzador, busca consolidar un Estat propi, quan els valors federals van en sentit contrari. Els estats nació actuals difícilment podran fer front per si sols, als reptes que planteja el mon actual, canvi climàtic, emigració, sistema financer, entre altres.

Va destacar la lleialtat entre els membres de la federació com a fet imprescindible per a que aquesta sigui possible. 

Des d’el públic es va fer palès com nombroses organitzacions que formen la nostra societat actual ja han adoptat un sistema federal pel seu funcionament, com els sindicats, federacions esportives, federacions empresarials, ara cal fer un pas endavant en les estructures de l’Estat.

L’acte es va acabar amb un pica-pica que va permetre continuar amb la conversa entre tots els participants.

Vilanova i la Geltrú, 9 de juliol de 2019

Robert Sanahuja