ActualitatNotícies
El passat dia 18 de Juny va tenir lloc a Vilafranca del Penedès la presentació del llibre “Missió Federal. Cap a una solució compartida a Catalunya”, escrit per Francesc Trillas amb pròleg de Miquel Iceta.
L’acte va ser presentat per Àngels Navarro i, a més de l’autor, va comptar amb la participació del filòsof i ex-governador civil de Tarragona, Ramón Sánchez Ramón.
Aquest darrer va destacar del llibre la possibilitat de distinguir entre un federalisme personal i un federalisme territorial, que obririria grans possibilitats de flexibilitat institucional, per exemple en qüestions com la política lingüística. També va destacar del llibre la crítica argumentada que es fa dels nacionalismes i els populismes, crítica que va enllaçar amb nombroses referències filosòfiques.
Per la seva part, Francesc Trillas va demanar que deixés de parlar-se del federalisme com una qüestió territorial. Fer servir aquest adjectiu crea un marc mental que fa impossible mobilitzar a la societat, que tendeix a percebre la temàtica com quelcom sectorial o tecnocràtic. Pel contrari, el federalisme és un repte social que cal abordar per resoldre els grans problemes socials (que inclouen la crisi climàtica) de la humanitat.
Entre les nombroses qüestions que van posar a debat els membres del públic assistent, va destacar la necessitat que el federalisme trobi mecanismes per garantir la lleialtat de tots els nivells de govern. Com a exemple es va posar el clima d’intimidació i intolerància que s’havia viscut a Catalunya amb la constitució dels ajuntaments, en localitats com Barcelona, Sabadell, Vilanova i la Geltrú o Santa Coloma de Farners. En aquests municipis, els dirigents independentistes van mostrar la mateixa falta de respecte per la democràcia i les competències sobiranes de cada nivell que mostren quan intenten prendre decisions saltant-se les normes competencials i els controls i equilibris propis de tota societat civilitzada.
Només una federalització de les estructures de decisió col·lectiva pot permetre una democràcia digna d’aquest nom que contribueixi a resoldre, no els problemes “territorials”, sinó els grans problemes de la humanitat.