ActualitatNotícies

El passat dijous dia 27 de Juny va tenir lloc un nou acte de debat al voltant del llibre “MIssió Federal”, escrit per Francesc Trillas. En aquest cas, va tenir lloc a la Casa de Cultura de Girona. A més de l’autor, en l’acte hi van participar l’historiador Jordi Canal i la regidora de l’Ajuntament de Girona i membre de Federalistes d’Esquerres, Silvia Paneque. 

La regidora gironina va afirmar que s’havia sentit molt identificada amb la narració en primera persona que es fa en el llibre, sobre com els fets de la tardor de 2017 van ser percebuts per una gran part de la població, i va plantejar que un dels grans debats de cara al futur era com aconseguir que moltes persones que s’han sentit desconnectades de les institucions per l’apropiació que n’han fet els independnetistes, ara recuperin la seva confiança en elles. 

Jordi Canal va elogiar la connexió que el llibre fa entre independentisme i pujolisme, tot i que va afirmar que havia trobat a faltar alguna referència crítica amb els anys del tripartit d’esquerres, que no havien servit per erosionar el llegat pujolista. 

Francesc Trillas va destacar la importància de fer actes federalistes a Girona, un lloc segons ell on es fa realitat, per part de federalistes com Silvia Paneque i Josep Quintanas, el consell que el canadenc Stephane Dion va donar fa uns anys a Federalistes d’Esquerres, de defensar el federalisme “amb elegància”, com s’explica a “Missió Federal”.

En el debat amb el públic existent, una de les qüestions sobre les quals es va discutir va ser la importància de seguir més que mai treballant amb força per construir un potent moviment federalista que planti cara al nacionalisme, especialment quan aquest mostra la seva cara més totalitària, com es va posar amb evidència amb els fets de la constitució dels ajuntaments en poblacions com Santa Coloma de Farners, Sabadell, Vilanova i la Geltrú o Barcelona, on es van viure lamentables escenes d’assetjament i intimidació, recolzades implícitament i fins i tot explícitament per destacats líders independentistes com el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, o el camdidat d’ERC a l’Acaldia de Barcelona, Ernest Maragall.

L’acte va quedar enregistrat en vídeo i estarà disponible properament al canal de You Tube de Federalistes d’Esquerres.

En les properes setmanes i mesos seguiran els actes de presentació de “Missió Federal”, que s’estan revelant com una eina útil de debat i actualització de l’ideal federalista. Estan anunciats ja actes a Mataró (3 de Juliol) i Madrid (19 de Setembre).

Aquells que encara no tinguin un exemplar del llibre, el poden adquirir en algun d’aquests actes, o encara més de pressa comprant-lo on line al lloc web de l’editorial Bubok, en aquest link:

https://www.bubok.es/libros/258906/MISSIO-FEDERAL-Cap-a-una-solucio-compartida-a-Catalunya