ActualitatOpinió

En vista de què hi ha hagut que esperar fins ara perquè un país tradicionalment proeuropeu com Espanya publiqués les seves memòries, potser podem concloure que Altieri va ser un visionari, que va arribar massa aviat. Però que no se’ns faci tard ara. Estem en una conjuntura decisiva, en la qual no només els Estats-nació estan lluny de diluir-se en el projecte europeu –estan dificultant la construcció de la democràcia en el continent (pensi’s en la política migratòria, o en els sistemàtics incompliments de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea), sinó que estem davant un clar i amenaçador projecte de forces nacionalistes i d’extrema dreta (que està condicionant l’actuació de molts partits conservadors) que vol conquistar Europa perquè sigui simplement un club d’Estats que comparteixen dinàmiques econòmiques i de mercat però que no impliqui cap avanç democràtic i social. Per tant, llegeixin el llibre i preparin-se amb cura. El moment de la batalla política que el visionari Spinelli va anar apuntant al llarg de tota la seva trajectòria, finalment ha arribat.

I no es pot perdre.”

El visionari (CTXT, 1 de maig de 2019)