ActualitatNotícies

L’exdiputat al Parlament Europeu entre els anys 1994 i 2004, Salvador Jover, de la Garriga, va participar dijous passat en la darrera conferència del cicle sobre Europa organitzada per Federalistes d’Esquerres a Granollers i va advertir contra l’ascens del neoliberalisme.

Sota el títol “Raons per votar més Europa”, en la conferència, Jover va advertir que “si dominen les opcions neoliberals, les companyies multinacionals tindran el poder de controlar l’economia europea”.

Jover es va referir als origens de la Unió Europea com a reacció a “la barbàrie que va caracteritzar, fins al final de la segona guerra mundial, les relacions entre països d’Europa”. I també a l’aposta per integrar l’economia. “Aquesta aposta per integrar economies desiguals i diferents havia de comportar desenvolupar protegir els més febles, cosa que va posar de manifest les reticències dels estats membres que sempre han temut perdre sobirania”.

L’exdiputat europeu creu que la Unió Europea és “una casa que té com a característica l’elasticitat perquè s’ha d’adequar de tant en tant”. Va dir que, en els primers 30 anys d’història, es va caracteritzar per la materialització de l’estat de benestar “on es poden posar en pràctica els drets humans, el contractes de solidaritat entre ciutadans, gràcies a la implementació d’impostos progressius“.

Però va lamentar que “tot això s’acaba als anys 80 amb l’entrada de les idees neoliberals”, fet que es visualitza en l’entrada en vigor de l’euro “però sense arribar a consensos sobre polítiques fiscals, de benestar i d’ocupació”.

Per Jover, les eleccions del 26 de maig són crucials perquè “ara no hi ha tants països contraris a la Unió Europea sinó que n’hi ha que volen ser-hi per continuar amb les polítiques neoliberals i carregar-se des de dins la idea originària d’Europa”. I afegia que “altres opcions polítiques proposen avançar en l’harmonització fiscal i social, en la unitat bancària per evitar desastres com el de l’última crisi, en un codi laboral comú i un pressupost federal”.

Article aparegut a El9Nou.cat