ActualitatOpinió

“La història és una gran forjadora d’egos nacionalistes. N’hi ha prou amb escriure-la a mesura. Pujol va descobrir que Catalunya tenia mil anys. Mai es va veure en la necessitat d’explicar què era abans aquesta porció de terreny ni per què es parava precisament en aquesta data. El nacionalisme espanyol ha anat fins i tot més lluny i ha parlat de l’Espanya eterna. Els anglesos nacionalistes saben bé que tots els seus mals deriven de la contaminació que els arriba del continent. Abans els anava d’allò més bé. Sobretot als pobres. També Trump, descendent d’immigrants, repeteix que tots els mals dels Estats Units i de part de l’estranger deriven de la immigració.

El millor incentiu per a un nacionalista és un bon enemic lleig i dolent, de manera que quedin més realçades les virtuts pròpies.”

Què és el nacionalisme? (Crónica Global, 20 d’abril de 2019)