ActualitatNotícies

Una delegació de Federalistes d’Esquerres, encapçalada pel seu president, Joan Botella, es va traslladar a Brussel·les el 8 i 9 d’abril per a participar en la projecció del documental Federal d’Albert Solé en el Parlament Europeu.

El viatge i la presentació del documental va ser possible per la invitació dels europarlamentaris Javi López i Ernest Urtasun.
Unes cent persones van assistir a la projecció de “Federal” on va intervenir a nom de Federalistes d’Esquerres, Beatriz Silva, membre de la junta directiva i una de les productores del documental. Silva va destacar l’enorme treball que va significar tirar endavant aquest ambiciós projecte finançat amb aportacions de diversos centenars de mecenes que van aportar des de 10 euros fins a quantitats més importants, “un projecte fet de manera federal”. Va destacar també que el documental es va fer pensant no només per a abordar la crisi social i política a Catalunya, sinó per a explicar la solució federal que proposa l’associació per a Espanya, Europa i el món. “El federalisme és l’única forma d’afrontar els grans problemes del segle XXI com la desigualtat, la pobresa o el canvi climàtic”.
Joan Botella, president de Federalistes, va fer la salutació inicial i va tancar l’acte, i va ressaltar que Federalistes d’Esquerres aspira a un món sense fronteres. Per aquest motiu “Federal” comença mostrant el planeta terra des de l’espai on no es veuen davanteres representant l’esperit del documental i de l’associació.
Ernest Urtasun i Javi López van coincidir en la necessitat que té Europa de continuar avançant cap al federalisme, com a via més adequada per a la construcció europea i en la importància de les pròximes eleccions  europeus per a donar un nou impuls al projecte europeu..
Van constatar també els europarlamentaris que Europa continua emmalaltint de dèficits democràtics i van apuntar que, previsiblement, la pròxima legislatura estarà potser més marcada per la resolució de problemes concrets que per grans gestos, com els tractats.
Va haver-hi també coincidència entre els europarlamentaris i els assistents respecte a la gran importància que tenen les pròximes eleccions europees, davant desafiaments com el Brexit i la irrupció en el mapa polític europeu de forces d’extrema dreta i eurofobas.
El dia anterior a la projecció de Federal en el Parlament Europeu, es va fer una passada en la llibreria Librebook de Brussel·les oberta al públic on va participar un dels seus protagonistes, el secretari general de la UEFPaolo Vacca.
Albert Solé, director de Federal, és autor, entre altres de films com “Bucarest, la memòria perduda” (Premis Goya i Gaudí, el millor documental 2009).