ActualitatOpinió

“Dir que l’1 d’octubre mai va existir sembla una boutade. Però realment mai va existir, almenys com ho narren els independentistes, que han fet d’aquesta data una divisa. Oriol Junqueras i altres processaments insisteixen davant el jutge en què aquell dia es va celebrar un acte cívic i democràtic: es va votar. Hi ha pancartes en les quals pot llegir-se: “Votem, guanyem. Som república”. Es veu que no han sentit a l’agent que l’explica amb claredat: “La república no existeix, idiota”.

Però és que no són demòcrates. Si ho fossin, no s’escudarien en una data en la qual hi havia urnes, sí, però no garanties democràtiques. N’hi ha prou amb recordar que va haver-hi qui va votar diverses vegades perquè el cens era de la senyoreta Pepis i que en alguna església es treien paperetes d’una bossa d’escombraries per a explicar-les mentre el rector seguia amb el seu gori gori.”

L’1 d’octubre mai va existir (Crònica Global, 20 de febrer de 2019)