Notícies

Després de diversos anys de procés sobiranista, seguim atrapats en les nostres trinxeres i sense saber com tallar el cercle viciós que ha dividit Catalunya en dues meitats. Per si no teníem prou anhels identitaris presos en els balcons, es dispara la demanda de la nova ensenya: la bandera de Tabàrnia, una sàtira que ha servit per desvetllar les contradiccions del procés. Com fem front a la proliferació d’anhels identitaris? És l’hora d’inventar una bandera per a la lluita contra l’atur, la desigualtat, el cost de l’habitatge o la precarietat laboral? Són algunes de les qüestions que es van abordar el dijous 18 de gener amb l’escriptora i columnista, Emma Riverola.

Riverola va destacar que si bé la proposta de Tabàrnia en un primer moment semblava una paròdia com les que utilitza Eduardo Mendoza en les seves novel·les, en les quals s’intenta caricaturitzar utilitzant l’humor i evidenciar així les trampes i les mentides, en aquest cas del ‘Procés’, ha derivat en ser més aviat un nou obstacle per avançar en una solució.

“Tornar a crear banderes i fronteres que ens separin pot ser perillós. Significa invertir més esforços per seguir centrats en l’eix nacional, per no parlar dels problemes socials, de la justícia social; són més emocions i el que tenim ara mateix és una sobredosi d’emocions. Si al ‘Procés’, que ha tingut molt de nacionalisme excloent li afegim més nacionalisme, el que estem fent és combatre un problema amb un altre problema i no treballar la solució”, va assenyalar.

Riverola també es va referir a la rapidesa amb què la idea d’Tabàrnia s’ha estès i molts l’han assumit, una cosa que despulla les pròpies dificultats del federalisme per explicar el seu propi relat. Com s’aconsegueix crear una alternativa que estimuli?, va plantejar a la concurrència al mateix temps que va destacar que és preocupant el paper que exerceixen les xarxes socials que aconsegueixen que amb la simple propagació un relat cobri veracitat.

“El procés beu dels arguments de l’independentisme però no és el mateix, és un moviment emocional que s’ha servit de la propaganda, que ha aconseguit despertar emocions positives en la gent, com l’interès en la política i la mobilització, però també altres negatives com la superioritat moral i el menyspreu davant dels altres. Això ha derivat en l’intent d’apropiar-se de conceptes com democràcia i l’assumir que es té la raó per sobre els altres”, va assenyalar.

Emma Riverola també va reflexionar sobre la necessitat que l’esquerra treballi en crear la idea d’una Espanya oberta, acollidora, que s’enriqueix de la diversitat, en la qual tots i totes puguin sentir-se còmodes i de buscar una solució al conflicte creat a Catalunya que no passi per seguir utilitzant les banderes i els senyals identitaris (per Beatriz Silva)