Notícies

Les nostres paraules han d’estar carregades de conceptes, no poden ser simples sonalls. Aquesta va ser una de les qüestions que va plantejar Manuel Cruz, filòsof, diputat i expresident de Federalistes d’Esquerres a l’acte “El llenguatge del procés” organitzat pel grup Fed de Vilanova i la Geltrú en què Cruz ha dialogat amb l’escriptor , traductor i autor del llibre ‘Guerra i llenguatge’, Adan Kovacsics.

Els dos ponents van posar l’accent en les seves intervencions en la banalització que el ‘procés’ ha fet del llenguatge. “S’ha fet servir per tal de seduir en comptes de convèncer”, va assenyalar Manuel Cruz que va posar com a exemple alguns termes, com el del “dret a decidir” que estan buits de contingut.

Kovacsics va destacar com els partidaris de la independència usen termes com “la gent” o “el poble” reservant només per a aquelles persones que són partidàries d’aquesta opció, excloent a la resta dels ciutadans de Catalunya. “Els altres no comptem com a poble”, ha assenyalat emfatitzant la invisibilitat que significa no nomenar a la meitat de la ciutadania. Una actitud que també és patent, segons la seva opinió, en l’eslògan “els carrers són nostres” com si la resta de ciutadans no tinguessin el dret a manifestar-se.

Tots dos van abordar també qüestions com la repetició constant de coses que no són certes amb l’objectiu d’aconseguir que s’imposin. Un exemple d’això és la contínua repetició de la frase “som majoria” quan en cap de les eleccions celebrades des del 2012, l’independentisme ha aconseguit el 50% dels vots.

“Ens neguen que hi hagi fractura social arran del ‘Procés’ però els que vivim a Catalunya sabem que cada vegada més ens relacionem socialment només amb els que pensen com nosaltres”, ha constatat Manuel Cruz.

L’acte, en què van participar unes 120 persones, es va celebrar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova  i la Geltrú divendres 27 d’octubre i va ser presentat per Ferran Almor.