ActualitatNotíciesTertúlia

És important que els partits siguin capaços d’incidir en els diferents nivells de govern i que els polítics puguin exercir una paper d’integració, va destacar el professor de Ciència Política

(per Beatriz Silva) El bon funcionament d’un Estat federal necessita partits polítics que funcionin en la mateixa lògica i que siguin capaços d’incidir a diferents nivells: estatal, federal i local. Espanya està preparada per funcionar així? Com funcionen els nostres partits polítics? Quins són els principals obstacles? Aquestes van ser les principals qüestions que van centrar la tertúlia federalista amb Juan Rodríguez Teruel, professor de Ciència Política de la Universitat de València, celebrada el passat dijous 16 de novembre a la llibreria Alibri.

“La reforma federal arribarà però segurament no serà per convicció de les nostres elits polítiques sinó perquè és el punt més raonable perquè una societat heterogènia com la nostra pugui funcionar”, va constatar Rodríguez Teruel que va començar la seva intervenció analitzant les disfuncions de l’actual sistema que al seu judici ja té característiques federals però necessita ser completat.

“Falta govern compartit. Espanya és un Estat on les unitats federades tenen un grau de decisió elevat però falta govern compartit. La defensa dels interessos en un país federal s’ha de fer de manera coordinada per al bon funcionament de les institucions. En aquells països on hi ha una alta descentralització però un govern compartit feble és més difícil tenir una visió comuna “, va assenyalar.

En aquest sentit va destacar que molts partits polítics d’àmbit autonòmic a Espanya tenen problemes per fer l’exercici de posar-se d’acord perquè no estan presents en els diferents nivells i per això els costa prendre les decisions conciliant els interessos autonòmics i estatals. De la mateixa manera, hi ha partits unitaris que es comporten igual en tots els nivells i això també genera disfuncions.

“Perquè Espanya funcioni d’una manera federal, amb un govern compartit eficient, cal que els partits tinguin també un engranatge i una coordinació federal, que un mateix partit pugui incidir a diferents nivells però que no tingui tampoc una agenda homogènia per a cada nivell “, va destacar Rodríguez Terol. “Quan els polítics són capaços de moure a diferents nivells són capaços d’exercir un paper d’integració. I també tenen més capacitat d’influència “, va afegir.

En el torn d’intervencions, es van analitzar alguns casos concrets. En aquest sentit es va abordar el cas de Ciutadans (C’s), un partit nou i unitari, que segons el parer de Rodríguez Terol hauria d’evolucionar cap a un model en què sigui capaç de coordinar agendes a diferents nivells per ser més funcional.

A l’altre extrem, es troba el cas del Pdecat que pel seu model centrat exclusivament en el nivell local i autonòmic, s’ha vist ara amb poca capacitat per negociar i incidir en les decisions a nivell estatal, fins i tot de relacionar-se directament amb líders polítics de altres nivells.