ActualitatEditorialOpinió

Aquestes paraules s’escriuen quan encara està en curs el suposat referèndum d’autodeterminació del dia 1 d’Octubre. Per tant, no hi ha encara xifres, ni valoracions polítiques, ni reaccions oficials.

Però sabem l’essencial: les imatges i les gravacions han mostrat la nombrosa afluència de ciutadans i la intervenció violenta dels cossos policials. La gent que, confiadament, s’ha mobilitzat per a votar i la reacció, mitjançant l’ús de la força, de les autoritats centrals. Uns poden parlar de democràcia i d’exercici dels drets, i els altres parlaran de defensa de l’Estat de Dret.

I tots dos menteixen. La coalició independentista que regeix la Generalitat sabia quina seria la resposta de l’Estat; de la mateixa manera que el govern central ha seguit creient que li seria suficient amb impedir tècnicament el referèndum. A tots dos se’ls pot adreçar la mateixa pregunta: i ara, què? Estem més a prop de trobar una solució, o estem fomentant una creixent distància política, psicològica i moral entre els ciutadans de Catalunya i els de la resta d’Espanya?

En moments difícils, és especialment odiós el paper d’aquells que diuen “ja ho haviem advertit”. Però és exactament cert que Federalistes d’Esquerres haviem vingut denunciant tant la convocatòria d’un pseudo-referèndum sense suport legal ni reconeixement democràtic com l’actitud absentista del govern central, que no ha estat capaç ni de donar un sol argument, ni de formular cap proposta de solució a la crisi global en què avui ens trobem.

No és el moment de posar-nos medalles, sinó de treballar amb més afany i més dedicació per a construir una solució, que no pot ser altra que avançar amb decisió cap a la transformació federal de l’Estat i la construcció d’una Europa sense fronteres. Esperem i desitgem que les persones que han resultat avui ferides es recuperin aviat. Les actituds irresponsables dels governants de Barcelona i de Madrid, dominats per un nacionalisme primari, exigeixen canvis de govern; i com més aviat, millor.

Editorial Federalistes d’Esquerres, 1 d’octubre de 2017