Notícies

La vinculació entre la lluita obrera i el federalisme en la nostra història recent va ser el tema de la trobada que va organitzar a Granollers la plataforma Federalistes de Comissions Obreres, el 5 de juliol. La secretària d’Organització de la Unió Intercomarcal del Vallès Oriental, Maresme i Osona de CCOO, Maribel González, va presentar i moderar l’acte, titulat “Federalisme i lluita obrera”, que va consistir en una xerrada i un debat amb el catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella,

Maribel González va introduir Botella destacant que “Catalunya es troba en una cruïlla que requereix un gran compromís i treball polític”. El president de ‘Federalistes d’Esquerres’ va començar dient que el tema de la xerrada és un dels que més preocupa a l’entitat que dirigeix. Segons ell, el moviment obrer ha lluitat a fons en els processos de democratització de la societat i de defensa de les llibertats i el federalisme es nota fins i tot en el seu llenguatge, ja que les organitzacions que ha creat porten noms de confederació, unió federal, federacions,… “El moviment obrer ha actuat com a element federador a molts països”, va afirmar.

Per Botella, la confederació de sindicats europeus va tenir un pes important en la creació de la Unió Europea. D’altra banda, va qualificar com ‘error’ la creença d’aquells que volen fer front a la crisi de l’estat del benestar creant noves fronteres o restablint-ne d’antigues. Aquest error està en la base d’actituds polítiques com la del president dels Estats Units, Donald Trump, o de la líder del Front Nacional francès, Marine Le Pen, o en “buscar la cohesió a través de la nació, la bandera, en comptes de fer-ho en la col·laboració de la classe treballadora”.

“La major part dels experts en temes constitucionals, organització territorial o finances públiques coincideixen en què cal federalitzar Espanya”, va dir, i va afegir que aquesta idea està guanyant terreny entre la ciutadania i molts col·lectius de tot l’Estat. “Entre el 60% i el 65% dels catalans i els espanyols ja tenen aquesta visió”, va concloure.

Per Siscu Baiges