Notícies

La Unió Europea ha d’acollir els refugiats i unificar les seves polítiques d’immigració per donar una resposta compartida, solidària i federal. Aquesta és una les qüestions que es van posar sobre la taula en l’acte ‘La Unió Europea que volem i les polítiques en relació a la crisi dels refugiats’ celebrat el passat 12 de maig a la Casa de la Cultura de Sant Cugat i organitzat pel grup de Federalistes d’Esquerres de Sant Cugat del Vallès, coincidint amb el dia d’Europa.

Javi López, diputat socialista al Parlament Europeu, Victòria Camps, presidenta del Comitè Català de l’Acnur i vocal d’honor de Federalistes d’Esquerres, i Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i membre de Fed, han posat èmfasi en la necessitat a la Unió Europea d’un gir en 180º a la política en relació als refugiats. “No podem caure en la deshumanització”, van destacar els ponents en un acte que va ser moderat per Josep Lluís Salazar, excap de projectes de l’ONU i la Comissió Europea i membre de Federalistes d’Esquerres.

Miguel Pajares va destacar que les persones refugiades que fugen de la violència i la guerra tenen el dret a sol·licitar asil quan arriben a un país europeu però les polítiques actuals per lluitar contra la immigració il·legal obstaculitzen l’arribada de refugiats. “La solució és implementar una política federal europea d’immigració i asil i facilitar que els sol·licitants d’asil puguin acollir-se al dret que els empara. És una llàstima però hem convertit la immigració en una qüestió de seguretat “, ha assenyalat.

“Produeix tristesa i vergonya la situació dels refugiats que intenten arribar a Europa. Encara que ens decebi la resposta de la Unió Europea, aquest és un repte europeu que només té solució si la resposta és conjunta. Si els Estats ho han d’afrontar per si sols, empitjorarà “, ha recalcat Victòria Camps.

“Com en altres qüestions, la crisi dels refugiats necessita una solució europea i global. Les solucions nacionals no són solucions reals. Necessitem polítiques més intel·ligents i federals “, va assenyalar la filosofia que va reflexionar al voltant de la indiferència que provoca en una part important de la ciutadania la situació dels refugiats i com la dreta xenòfoba aprofita la indiferència fent un discurs de la por.

Javi López, per la seva banda, va destacar que la Mediterrània s’ha convertit en la frontera més mortífera del món i va alertar sobre el perill de caure en una deshumanització davant el patiment d’aquestes persones.
“La política d’asil no es comparteix. Els governs nacionals han impedit que hi hagi una política comuna “, ha recalcat Javi López que va recordar també que no tots els governs han tingut respostes insolidàries, ja que alguns com Alemanya han respost d’acord amb els valors fundacionals de la Unió Europea.

(Per Beatriz Silva i Francesc Trillas)