Notícies

En 142 pàgines, l’autor relata els primers passos de CDC amb la creació de Jordi Pujol com a “un líder per a Catalunya”, la coalició de CiU, els governs de Pujol, la trajectòria per l’oposició d’Artur Mas, la recuperació de la Generalitat i la “mutació” de CDC de l’autonomisme a l’independentisme. Joan Marcet serà una de les firmes de la paradeta de Federalistes d’Esquerres aquest Sant Jordi

(Per Beatriz Silva) El gir independentista de CDC és un gir populista d’acord amb el sentit dels temps? On és la dreta catalana? Pateix una amnèsia provisional a l’espera que sorgeixi un altre partit que substitueixi el pujolisme? Aquestes són algunes de les preguntes que es van posar sobre la taula durant la presentació del nou llibre de Joan Marcet, “Auge y declive de la derecha nacionalista. Del Palau de la Música al PDeCAT”, amb pròleg del periodista Xavier Vidal-Folch, el passat 5 d’abril a llibreria Alibri.

El degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, i el periodista Xavier Vidal-Folch, van ser els encarregats de presentar un llibre que recorre el camí de la dreta nacionalista catalana des de la fundació de CDC fins al seu declivi, posant l’accent en el cas del Palau de la Música, la refundació al PDeCAT i el gir sobiranista d’una formació central en la vida política catalana i espanyola, que des del seu sorgiment i fins a l’actualitat sempre ha tingut, segons paraules de Marcet , “la ferma voluntat de ser considerat el Partit Nacional Català”.

En la seva presentació, Joan Botella, va aprofundir en el fenomen del pujolisme que, al seu parer, necessita una reflexió “parareligiosa” per a ser explicat. “L’èxit de Pujol es basa en gran part en la seva capacitat de redimir la burgesia catalana del seu pecat original: haver-se adaptat i donat suport al franquisme. Pujol, que havia estat a la presó, era el màrtir que aquesta burgesia necessitava per convertir en líder i redimir així el seu pecat “, ha assenyalat.

Xavier Vidal Folch va intentar, per la seva banda, analitzar com la dreta nacionalista ha arribat a perdre tant de pes en la vida política i com en tres anys s’ha dilapidat una herència de diverses dècades.

Joan Marcet, professor de Dret Constitucional de la UAB i exdiputat, ha remarcat que el trànsit de CDC a un nou partit, el PDeCAT, s’explica en gran part pels escàndols de corrupció “és un intent de trencar amb el seu passat immediat, amb la presumpta corrupció i el finançament irregular de Convergència “, ha assenyalat.

Per a l’autor, la mateixa aliança aparentment tàctica amb la CUP, la persistència en la crida a la ciutadania a manifestar-se al carrer en suport als dirigents del procés inculpats judicialment, així com la instrumentalització de les institucions polítiques de Catalunya, especialment al Parlament , situen també el gir sobiranista i independentista a la senda dels populismes que, en diverses formes, estan avançant a Europa.