Notícies

(per Siscu Baiges) Sara Jaurrieta ha intervingut aquest divendres 24 de març en l’acte ‘Canviant el rumb d’Europa’, que s’ha celebrat a Roma. Aquest acte, organitzat pel Moviment Federalista Europeu, impulsat per Pier Virgilio Dastoli, vol ser el punt de partida d’una fase constituent d’una nova Europa que superi el principi d’unanimitat, involucri comunitats locals, actors econòmics i socials, moviments de la societat civil, juntament amb representants de la ciutadania a nivell regional, autonòmic, nacional i europeu, i que conclogui amb ocasió de les eleccions europees, la primavera de 2019.

Sara Jaurrieta ha explicat les raons per les quals es va crear ‘Federalistes d’Esquerres’, l’any 2012, en uns moments de crisi econòmica i de relacions entre Catalunya i Espanya i ha afirmat que “la resposta a la crisi no només passa per aprofundir en les relacions federals dins d’Espanya, on lliurement podem acordar quines competències volem per cada nivell de govern, sinó que pensem que aquest moment passa també per reforçar les relacions federals fora d’Espanya, a nivell europeu”. Ha demanat que es doti de “més contingut polític i social a una Europa que ha de ser capaç de donar respostes als reptes generats pels nous temps”.

Ha recordat que Albert Solé està preparant el documental ‘Federal’ per “donar veu a persones d’arreu de món que han cregut i viscut les virtuts i els avenços que el federalisme ha aportat a la societat”. Solé presentarà el documental aquest dissabte a Roma en la convenció convocada arran de la ‘Marxa per una Europa federal’, en la qual també està previst que hi participin l’expresident de la Comissió Europea i exprimer ministre italià, Romano Prodi, l’excomissària europea Emma Bonino, l’exprimer ministre belga i actual negociador en cap del Parlament Europeu per al Brexit, Guy Verhofstadt, i la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly.

“Volem una reforma de la Constitució espanyola que permeti desenvolupar un sistema federal en base als principis de la cooperació, la lleialtat institucional i la solidaritat entre els pobles d’Espanya. Volem regenerar el model polític i institucional, fent-lo més democràtic i participatiu, respectuós de l’autogovern de les parts i de la plurinacionalitat d’Espanya”, ha exposat Sara Jaurrieta, que ha reivindicat una Europa federal, sense fronteres, més justa i solidària: “Una Europa lliure i unida. Una Europa capaç de rescatar a les persones amb un estat del benestar que garanteixi la igualtat d’accés als serveis. Una Europa que sàpiga donar resposta als refugiats que fugen de la violència i la fam, buscant noves oportunitats”.

I ha acabat dient: “El futur és federal i és allà cap a on volem anar. Necessitem més Europa! No a les fronteres! No a les nacions!”.