ActualitatNotícies

Francesc Trillas, Maria Antònia Guardiola, David Gutiérrez i Salva Redón han presentat el llibre en un acte en què s’ha destacat la necessitat de buscar noves formes de col·laboració i organització per solucionar els grans problemes globals però també per assolir més justícia social

(Per Beatriz Silva i Josep Sampera) Som tan diferents que no podem entendre’ns? Aquesta va ser una de les preguntes sobre les quals va girar la presentació del llibre ¿Qué es el federalismo? a Premià de Mar el passat 2 de març. A l’acte, celebrat a l’Espai L’Amistat Obrera, va intervenir un dels autors del llibre, Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, Salva Redón, director d’Institut i membre de la junta directiva de Fed, i David Gutiérrez, segon tinent d’alcalde de Serveis Socials i Atenció a les Persones de la localitat.

L’acte va ser presentat per Maria Antònia Guardiola, professora de Dret i Ciències Polítiques de la UOC, que va destacar alguns dels principals continguts del llibre i va valorar que la proposta federal pot representar “una esperança davant la preocupació dels ciutadans pel que pot succeir si es convoca un referèndum que no encaixa en el marc constitucional o si es declara la independència unilateralment. En tots dos casos es crearien tensions socials innecessàries i una possible aplicació de l’article 155, la qual cosa resultaria catastròfic per a Catalunya “, va destacar.

“Estem vivint una creixent polarització a Europa i hem d’estudiar i aplicar noves formes de col·laboració política tots junts. Una d’elles és el federalisme que representa no només respectar la diversitat cultural i identitària a nivell català, sinó també garantir la unitat en la diversitat a nivell europeu, i també un major autogovern en funció de diferents realitats i necessitats dels múltiples territoris”, va assenyalar.

Maria Antònia Guardiola va posar com a exemple al seu fill, la identitat i expressió cultural i lingüística és múltiple. “És un nen amb identitat catalana, espanyola, irlandesa, americana i canadenca i cap no hauria de ser excloent, sinó poder sumar”, ha destacat.

En les seves intervencions, Salva Redón i David Gutiérez han apuntat a diferents característiques del federalisme. “Els federalistes busquem les sobiranies compartides, la cooperació, la corresponsabilitat i la lleialtat. També el respecte a les identitats dins de la cooperació i la fraternitat “, ha assenyalat Salva Redón mentre David Gutiérrez ha subratllat alguns dels valors pels quals ell se sent federalista: el respecte, el diàleg, el pacte i la solidaritat. També ha destacat el paper que hauria de tenir el Senat com a cambra de representació territorial en una Espanya reformada en sentit federal.

L’últim a intervenir ha estat Francesc Trillas, que ha recordat que “els federalistes no tenim pressa perquè la construcció de les federacions necessita temps” i ha recordat als lluitadors antifeixistes encapçalats per Altiero Spinelli que van ser capaços d’imaginar una Europa diferent en 1943 quan es trobaven presos per la dictadura de Mussolini. “Avui veurien que en part el seu somni de crear una Europa lliure i unida, tal com van plasmar en el Manifest de Ventotene, s’ha fet realitat”, ha indicat.

També ha aprofundit en alguns aspectes del federalisme com la democràcia multinivell en què cada problema es resol al nivell més adequat. “Cada vegada són més qüestions les que no es poden abordar des del límit de l’Estat-nació. Per a nosaltres el federalisme és també una proposta social perquè qüestions com combatre l’evasió fiscal no es poden combatre en solitari. Per assolir la justícia social cal avançar també en un sentit federal “, ha assenyalat.

“A Catalunya ia Espanya vivim persones amb idees diferents i sentiments identitaris diferents. Som tan diferents que no podem entendre’ns? Què hem de fer? Comptar-nos? Nosaltres proposem entendre’ns i acceptar-nos “, ha conclòs.