ActualitatNotícies

Un món de pau, solidaritat i justícia exigeix ​​també una Europa de pau, de solidaritat i de justícia. No obstant això, la Unió Europea està en perill de disgregar-se a causa de greus errors d’estratègia política i econòmica, per la manca d’adequació de les seves institucions i per la falta de democràcia. S’han tornat a construir murs amb els maons de l’egoisme nacional, asfixiant amb això la idea d’una Europa que reconeix el dret de les persones a la llibertat de circulació. D’aquesta manera, es desintegra la casa comuna europea, dissenyada en 1941 en el “Manifest de Ventotene” d’Altiero Spinelli i Ernesto Rossi (amb prefaci d’Eugenio Colorni), que uneix la perspectiva de l’estat federal a la democràcia europea, a la pau ia la lluita contra les desigualtats. I així s’esborren les esperances de milions d’europeus.
En els últims deu anys, l’austeritat ha frenat les inversions en l’economia real, ha augmentat les desigualtats, ha creat precarietat i ha desestructurat el model social europeu.
Europa ha de ser una terra de drets, d’estat de benestar, cultura i innovació. I hauria d’haver après, de la millor part de la seva història i també de les seves tragèdies, els valors de pau, acollida, igualtat i convivència.
La Unió Europea ha d’afrontar els grans reptes de la nostra època, restituint, a la idea d’Europa, l’esperança en el benestar per a tota la col·lectivitat, la força dels drets i de la solidaritat. És indispensable i urgent tornar a donar sentit a la política per eliminar les desigualtats, posant fi a les polítiques d’austeritat i als instruments que les han dut a terme, creant cohesió social i territorial, donant prioritat al medi ambient com a impuls i motor per a un desenvolupament diferent, combatent el canvi climàtic, reduint les falques generacionals i de gènere, afavorint la participació i la ciutadania activa per mitjà d’un estat de benestar europeu, repudiant les guerres i lluitant pel respecte als drets, garantint l’acollida dels refugiats i la llibertat d’emigrar i comprometent-se a solucionar els problemes globals que són la causa de les migracions.
Cal una democràcia europea, en la qual la sobirania pertanyi a les dones i els homes que trien un govern federal responsable davant el Parlament Europeu.
Per totes aquestes raons, volem actuar per tal que s’obri, el 25 de març de 2017, una fase constituent que superi el principi d’unanimitat, involucri comunitats locals, actors econòmics i socials, moviments de la societat civil, juntament amb representants de la ciutadania a nivell regional, autonòmic, nacional i europeu, que conclogui amb ocasió de les eleccions europees, a la primavera de 2019. Per aquestes raons hem decidit promoure una forta mobilització popular el 25 de març de 2017 a Roma i sol·licitar les mateixes iniciatives en altres ciutats europees.
L’Europa democràtica només es consolidarà si les seves ciutadanes i els seus ciutadans la fan canviar de rumb.

“CAMBIAMO ROTTA ALL’EUROPA”