Notícies
La trobada ha inaugurat una cita que serà permanent i que, tal com es fa ja a Barcelona, ​​permetrà consolidar un espai de debat i reflexió sobre el federalisme
(per Beatriz Silva i María del Mar Fernández) La dicotomia entre nacionalisme i federalisme va centrar la primera tertúlia federalista que organitza el grup de ‘Federalistes d’Esquerres’ de Vilanova i la Geltrú que va tenir com a convidat Rubén García del Horno, estudiant de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra. “És legítim que cadascú defensi la seva cultura, la seva tradició, la seva llengua i la seva identitat. El problema és quan això es converteix en el principal eix polític i passa per davant de tota la resta”, va assenyalar García del Horno que va recordar com el nacionalisme s’ha intensificat en èpoques de crisi i de vulnerabilitat com la que vivim en l’actualitat.

“A nivell de valors, la cooperació, la diversitat, la tolerància i la inclusió representen la forma federal d’organitzar-se en un sentit que busca articular les diferències, els interessos comuns al mateix temps que reconeix les diferències de l’altre. El federalisme permet no veure l’altre com una amenaça, com algú diferent del qual ens hem de protegir “, va afirmar.

Rubén García del Horno va recordar que els principals reptes de la humanitat són globals i que la seva solució no passa per construir nous estats i noves fronteres: “N’hi ha prou amb reflexionar cap on ens han portat els nacionalismes el segle XX: a dues guerres mundials. El federalisme europeu, en canvi, amb la fundació de la Unió Euroepa ens ha donat una de les èpoques de més prosperitat”.

La trobada ha inaugurat una cita que serà permanent i que, tal com ja es fa a Barcelona, ​​permetrà consolidar un espai de debat i reflexió sobre el federalisme.