ActualitatNotícies

La fundació Gabriel Alomar ha organitzat una jornada de debat sobre el model d’estat per a l’Espanya del futur protagonitzada per Botella i Camps 

La Fundació Gabriel Alomar ha celebrat dimecres 30 de novembre una jornada de debat sobre ‘Quin model d’estat per l’Espanya del futur?’ amb Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerres i degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB, i Victòria Camps, catedràtica d’Ética de la UAB i vocal d’Honor de l’associació.

img_3209

El diputat socialista per Balears, Pere Joan Pons, ha presentat l’acte, que ha servit també de presentació del llibre ‘¿Qué es el federalismo?’ de què són autors Joan Botella, Victòria Camps i Francesc Trillas. Entre els assistents es trobava Vicenç Thomàs, vicepresident del Parlament de les Illes Balears, i Andreu Alcover, portaveu del Grup Parlamentari Socialista.

Botella i Camps han fet pedagogia sobre el federalisme assegurant que significa «pactar entre realitats diferents reconeixent els aspectes comuns i amb voluntat de cogovernar».

Els dos autors han afirmat que a Espanya «manca cultura federal» perquè no s’ha treballat la «integració, que tothom se senti part d’un tot, que se senti orgullosa de la identitat compartida», per la qual cosa s’hauria de «crear un clima de diàleg que facilités aquesta voluntat de pertinença cultural».

LibroFedBotella i Camps han explicat que «el federalisme no és una recepta tècnica. És una manera d’afrontar els problemes trobant solucions conjuntes per al present i el futur» i ho han resumit amb les 3 R: «Reconeixement de les diferències, Respecte entre tots i voluntat de bon Rotllo».

Ambdós han assegurat que «el camí del federalisme és llarg» i que passa per «clarificar les competències entre les diferents administracions, acordar una solidaritat revisable per pagar els serveis públics i actualitzar l’estructura de l’estat, cosa que no s’ha fet malgrat la descentralització cap a les autonomies».

L’acte als mitjans:

DBalears:

El PSIB defensa que «el futur és federal»