ActualitatNotes de premsaNotícies

El dissabte 26 de novembre va tenir lloc a Esparreguera la primera Trobada sobre Federalisme i Municipis, un cicle de trobades que s’aniran celebrant fins a les eleccions municipals de 2019 per reflexionar i realitzar propostes sobre el rol dels municipis en un sistema federal avançat

(per Siscu Baiges i Beatriz Silva) Esparreguera va ser, el dissabte 26 de novembre, la seu del primer encontre sobre ‘Federalisme i municipi’, amb la voluntat d’intercanviar propostes i experiències sobre el rol dels municipis en un sistema federal. La trobada, introduïda per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella, va comptar amb la participació de representants dels consistoris de Girona, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Parets del Vallès, Gavà i Viladecans. També hi va participar l’ex-alcalde de Montblanc, Andreu Mayayo.

candela2

Candela López

Joan Botella va afirmar, en la presentació de la jornada, que ‘la cooperació, la diversitat i la barreja d’idees i sensibilitats són el motor del progrés’ i que ‘els municipis són, precisament, escoles de treball en comú, d’acord, de pacte, de voluntat de compartir”.

img_4756

Jordi Mas i Sílvia Paneque

La primera taula de treball, titulada ‘Democràcia multi-nivell i municipi’, va ser moderada per la metgessa Carme Valls, vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’. L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, va obrir la sessió recollint les paraules de Botella i afirmant que ‘la negociació, el pacte i la cooperació representen la nova manera de fer política’ i que aquesta forma de fer ‘és un problema per les polítiques neoliberals’.

mayayo1

Andreu Mayayo

Jordi Mas, tinent d’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, va posar com a model de pràctica política federalista la decisió de Pasqual Maragall que, com alcalde de Barcelona, va descentralitzar el poder cap els districtes de la ciutat. I va contraposar la seva actitud a un govern de la Generalitat actual que, segons ell, “representa una vulneració constant de la cooperació”. Mas va destacar que Madrid municipi té la mateixa grandària (en territori i número d’habitants) que la Barcelona metropolitana multi-municipal i multi-institucional. “Això podria fer pensar que la major simplicitat administrativa facilita a Madrid la solució dels problemes. En realitat però Madrid té unes ràtios d’eficiència administrativa molt inferiors als de la Barcelona complexa i metropolitana”, va dir.

img_4791

Ráquen Sánchez

Tot seguit va prendre la paraula Sílvia Paneque, tinent d’alcalde de Girona, que va definir el federalisme “com una manera d’entendre i afrontar els problemes dels ciutadans, que els atorga la màxima llibertat”. Per ella, el federalisme “és la recerca constant de consensos” i “cal atorgar més poder i competències als ajuntaments, com instància més propera als ciutadans”.

img_4794

José Luis Atienza

Aquesta primera taula es va tancar amb la intervenció de l’historiador Andreu Mayayo, que va reclamar que es doni més poder a l’àrea metropolitana de Barcelona. Mayayo va recordar que l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol veia els ajuntaments com a ‘enemics’. “Cal un alcalde o alcaldessa de l’àrea metropolitana de Barcelona. Això posa nerviós als nostres amics indepes”, va dir.

img_4795

Ricard Fernández Ontiveros i José Luis Atienza

La també vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’ Mirèia Esteva va moderar la segona taula, titulada ‘Garantir el benestar: de l’Ajuntament a Europa’. L’alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, va afirmar que “federalisme és allò que fem cada dia als ajuntaments: redistribuir i garantir els drets socials i el benestar”. Al seu entendre, l’actitud federal s’ha de concretar, fins i tot, en les relacions personals i familiars.

silvapaneque

Sílvia Paneque

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Jiménez, va destacar “el paper primordial del municipi en la cohesió social” i que “cal reconèixer el valor de la seva tasca de proximitat amb els ciutadans”. José Luis Atienza, tinent d’alcalde de Viladecans, va afirmar que “allò més federal és la construcció d’un espai públic comú de qualitat”.

sergimingote1

Sergi Mingote

La darrera intervenció va córrer a càrrec de l’economista Ricard Fernández Ontiveros, gerent de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, que va recordar que els ajuntaments assumeixen competències que no els pertoquen i va denunciar la deixadesa dels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont “que han renunciat a aplicar allò que preveu l’Estatut en matèries com l’educació, la sanitat i els serveis socials”.

L’encontre va cloure’s amb un intercanvi de preguntes i reflexions entre el públic i els ponents, durant el qual l’economista Francesc Trillas, membre de la Junta de ‘Federalistes d’Esquerres, va plantejar que “Europa és la solució. El benestar que tenim és gràcies a Europa. Ara ens falla i si col·lapsa, patirem”.

El segon encontre ‘Federalisme i Municipi’ és previst que es celebri el primer trimestre de l’any vinent.

VIDEOS:

CANDELA LÓPEZimg_4759

JORDI MAS

SÍLVIA PANEQUE

ANDREU MAYAYO

SERGI MINGOTE

RAQUEL SÁNCHEZ

RICARD FERNÁNDEZ ONTIVEROS

JOSÉ LUIS ATIENZA

 

esparre11esparre2

 

 

 

 

raquelsanchez

jordimas2ricardfernandezontiveros