ActualitatNotícies

Victòria Camps i Francesc Trillas van presentar a la llibreria La Gralla de Granollers Què és el federalisme? del qual tots dos són coautors juntament amb Joan Botella. En l’acte, presentat per Agnès Boixader, es va subratllar la necessitat d’avançar en un model que no obligui les persones a escollir entre les seves identitats

(Per Beatriz Silva i Tere Serra) Un llibre per explicar el federalisme, escrit de forma federal entre tres autors i a partir de tres punts de vista diferents: el de l’ètica, de la política i de l’economia. Així van presentar el seu llibre Què és el federalisme ?, Victòria Camps i Francesc Trillas en l’acte celebrat a la llibreria La Gralla de Granollers el passat dijous i que va ser presentat per la doctora en Didàctica de les Ciències Socials, Agnès Boixader, qui va dir que el llibre hauria de ser de lectura obligatòria per als estudiants de Batxillerat.

Granollers3Tant Victòria Camps com Francesc Trillas van posar l’accent en aspectes ètics del federalisme, com el fet que aconsegueix més fàcilment un equilibri entre igualtat i llibertat, així com en el fet que no és un objectiu a curt termini sinó una “carrera de fons”. “La pressa és enemiga dels fenòmens polítics, de la democràcia i també del federalisme” va assenyalar Victòria Camps. “Estats Units ha trigat 200 anys a construir el seu model i encara necessita resoldre aspectes que no funcionen”, va dir Francesc Trillas.

Granollers4Francesc Trillas va destacar que la construcció de models d’organització federals no només requereix temps sinó que són processos que mai no es conclouen del tot. “No hi haurà un dia D del federalisme, com tampoc hi haurà un dia D de la desconnexió al Regne Unit”, va afirmar.

Els dos van posar l’accent en la necessitat de trobar un model de convivència que no obligui les persones a escollir entre les seves diferents identitats que cada vegada són més múltiples i complexes a causa del fenomen de la globalització.

img_4247Victòria Camps va assenyalar que des del punt de vista ètic, el plantejament independentista o el federalista no són més ètics en si mateixos, “són opcions polítiques”, però que sí que ho són els valors associats a cada un d’ells. “La idea de ruptura i confrontació és més difícil de compaginar amb l’ètica que el federalisme que s’associa a valors com la solidaritat i el diàleg”, va indicar.

Francesc Trillas va defensar la idea federal com més ambiciosa i radical que les seves alternatives i com l’única via per fer front als reptes del segle XXI. “Amb el federalisme volem afrontar els problemes de convivència en societats cada vegada més complexes però també resoldre els grans reptes de la humanitat com la seguretat, el canvi climàtic, les migracions o la desigualtat. La solució a aquestes qüestions no es troba en l’àmbit de l’estat-nació que ja no és capaç de respondre als desafiaments més importants “, va assenyalar.

img_4237

Granollers6