ActualitatNotícies

L’acte celebrat a Vilanova i la Geltrú ha girat entorn de la necessitat de no aixecar noves fronteres i treballar per una Europa social

(per Beatriz Silva) Sota el títol ‘Populismes versus federalisme a Europa’, Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu, i Marcello Belotti, filòleg i traductor del Manifest de Ventotene, han participat el passat divendres 11 de novembre en un col·loqui organitzat pel grup de Fédéralistes d ‘ Esquerres de Vilanova i la Geltrú. El col·loqui ha estat moderat per Natalia Gimeno i presentat per Jaume Casanovas, tots dos membres de Federalistes d’Esquerres.

baron3A l’acte, celebrat a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Enrique Barón i Marcello Belotti han recordat la figura de Altiero Spinelli, qui en 1943 va redactar el Manifest de Ventotene, un text que va establir les bases del moviment federalista i europeista que seria decisiu en la creació del que avui coneixem com a Unió Europea.

Marcello Belotti va explicar com el text va ser redactat mentre Spinelli es trobava reclòs per la dictadura feixista de Benito Mussolini a l’illa de Ventotene i Enrique Barón, que el va conèixer en els 80 ‘quan tots dos eren eurodiputats a Brussel·les, va assenyalar que ja en 1943 “Spinelli combatia a persones com Le Pen o Farage perquè el seu somni era eradicar el nacionalisme xenòfob d’Europa “.

belotti2Enrique Barón ha posat èmfasi en la necessitat de subratllar que hem de deixar de veure els altres com a amenaça i insistir, en canvi, en els valors que compartim. “Els moviments populistes i xenòfobs no són nous. Tenim l’avantatge que no tenen un projecte conjunt, no estan units, i nosaltres sí que podem estar-ho “, ha assegurat.

baron4“La lluita dels federalistes és evitar tornar als estats-nació i a les fronteres i promoure una Europa social. Hem de rescatar els ensenyaments de Spinelli que volia construir una Europa igualitària i socialment justa que tragués l’aliment als nacionalismes “, va reivindicar, per la seva banda, Marcello Belotti mentre Enrique Barón va recordar que desafiaments com la lluita contra el tràfic de persones i el trànsit de capitals només tenen solucions federals.

L’expresident del Parlament Europeu també ha recalcat que el federalisme parteix de l’acceptació de compartir un destí comú: “És el que vam decidir fer els europeus després de la Segona Guerra Mundial”, ha assenyalat.

Marcello Belotti, ha subratllat que “els federalistes hem de plantejar una altra idea d’Europa, una que elimini els paradisos fiscals, que rescati els valors de Spinelli, que defensi els treballadors perquè la gent torni a creure”.