ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

Els partits polítics no han estat capaços de pactar, d’intentar arribar a acords o a un govern de coalició, com sí que passa en els països del nostre entorn. Aquesta incapacitat per negociar, que s’ha traduït en el fet que Espanya mai ha tingut un govern de coalició, es troba darrere dels onze mesos de bloqueig polític. Els nostres partits no pensen en clau de futurs acords sinó de “tu o jo”.

Aquesta és una de les qüestions que ha plantejat el president de Federalistes d’Esquerres i degà de Ciències Polítiques de la UAB, Joan Botella, en un programa especial d’Els Matins de TV3 en què ha analitzat l’escenari polític i les perspectives que s’obren amb la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern. Al programa hi han participat també la política i filòloga, Eulàlia Vintró, el periodista Josep Ramoneda i l’exdiputat de CDC, Josep López de Lerma.

“En aquests mesos no s’ha parlat gairebé de continguts, del què hauria de fer el pròxim govern, sinó d’amb qui es va. Les línies vermelles no s’han posat al voltant de les mesures o els programes sinó al voltant de les persones” , ha destacat Joan Botella que ha destacat que, segons la seva opinió, aquesta actitud es reflectirà també en el pròxim govern del Partit Popular (PP) que intentarà seguir governant en solitari sense ni tan sols intentar incorporar a Ciutadans que és en aquests moments el seu soci d’investidura.

Joan Botella ha assenyalat que darrere del bloqueig que hem viscut en aquests mesos es troba també la crisi del sistema de partits polítics que ha provocat que cada força busqui resituar-se. En aquest sentit ha explicat que hi ha una frontera generacional molt important entre els votants de les noves forces polítiques i les antigues al punt que més de la meitat dels votants del PP tenen més de 65 anys. També ha subratllat que en aquesta reordenació del mapa polític hi ha grups d’electors que han quedat orfes com el de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). “En aquests moments aquests sectors no tenen qui els dongui veu, hi ha un buit i quan això passa en política sempre sorgeix algú que intenta cobrir el buit. Aquesta és una de les incògnites que estan ara sobre la taula”, ha dit.

Joan Botella ha augurat que en la pròxima legislatura viurem xoc durs entre les diferents forces polítiques que s’estan disputant els espais polítics que fins ara havien estat ocupats per les forces polítiques tradicionals. Segons la seva opinió, el PP utilitzarà el “tema català” per distreure l’atenció sobre les importants retallades que hauran de produir-se en els dos pròxims anys, d’uns 10.000 milions d’euros, per les exigiències de Brussel·les. “Qui donarà veu a la protesta social que això produirà? Aquesta és una altra de les incògnites perquè els partits d’esquerres es disputaran aquest espai”, ha dit Joan Botella que també ha analitzat l’estratègia de Mariano Rajoy per aconseguir mantenir-se al govern en la qual, al seu parer, han jugat un paper important els mitjans de comunicació que han ajudat a bloquejar una formació alternativa al govern del PP.

Botella també ha analitzat alguns aspectes constitucionals que s’han discutit aquests dies en relació a l’obligació o no que tenen els diputats de seguir la disciplina de partit.

Per Beatriz Silva