ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

BRUSSEL·LES, 28 Set. (EUROPA PRESS) –

Els eurodiputats catalans Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV) s’han mostrat aquest dimecres favorables a convertir Espanya en un Estat federal per solucionar l’encaix de Catalunya.

Ho han dit durant la presentació de Federalistes d’Esquerres al Parlament Europeu de Brussel·les, un acte apadrinat per tots dos titulat ‘Parlem de federalisme. Cap a un futur federal’, i on López ha defensat que “el federalisme és el millor sistema per gestionar el poder avui i la convivència”.

“És molt important que siguem capaços de fer propostes per resoldre aquesta situació”, segons Urtasun, que veu el federalisme com una bona opció també per resoldre problemes que afronta actualment la UE, opinió que ha compartit el diputat socialista.

REFERÈNDUM I BREXIT

Durant la presentació de l’entitat també s’han referit a la necessitat que veuen d’exercir un referèndum a Catalunya per donar resposta a la reivindicació de part de la societat catalana: “Hem de guanyar el debat federal però, en qualsevol cas, que Catalunya pugui decidir”, ha valorat Urtasun.

“No hi haurà sortida sense que hi hagi acord ni sortida que no sigui refrendària, i cal empènyer cap a aquesta direcció”, ha continuat López davant d’una trentena de membres de l’entitat i d’alguns eurodiputats convidats, com Ernest Maragall.

Ha matisat que la comunitat internacional veu el referèndum com una sortida raonable a la situació, però que consultar la ciutadania “ha perdut punts” després del Brexit a Europa.

“Després del que ha passat al Regne Unit, el mètode refrendari no és que es vegi com la millor fórmula per solucionar les coses”, ha argumentat acompanyat dels membres de Federalistes d’Esquerres Mar Canelo, Sílvia López i Marcello Belotti, que també han intervingut a l’acte.

FEDERALISTES D’ESQUERRES

El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, ha defensat que “l’hostilitat, l’estancament i la insatisfacció ciutadana que es viu a Catalunya, Espanya i la UE només es poden superar impulsant els valors de la cultura federal”.

Botella ha reconegut que el federalisme pot ser un model complicat d’implementar però és “l’única opció a l’altura dels temps actuals, molt més eficaç que els nacionalismes”.

També ha assegurat que les dificultats que té avui dia la UE “són filles d’una visió insuficientment federal” d’Europa, i ha posat com a exemple l’ascens dels populismes, la tecnocràcia i la llunyania de les institucions amb la població.

Malgrat presentar-se a Brussel·les convidats pels grups parlamentaris Els Verds/ALE i Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), Botella ha assegurat que la seva entitat “no pretén prendre partit ni formular propostes precises, sinó oferir la seva col·laboració a les forces polítiques” que s’ho demanin.

Federalistes d’Esquerres és una associació nascuda el 2009 que té 600 socis i al voltant de 3.000 simpatitzants que aposta per una reforma de la Constitució que permeti desenvolupar un sistema federal per a Espanya.