Federalistes als mitjansNotícies

Brussel·les, 28 set (EFE) .- L’eurodiputat socialista Javi López i el d’ICV Ernest Urtasun han coincidit avui en reivindicar les idees del federalisme durant la presentació al Parlament Europeu de Federalistes d’Esquerres, que defensa que aquest sistema és el millor per solucionar els problemes de Catalunya, Espanya i Europa.

Durant l’acte, realitzat en català i castellà, tots dos polítics s’han pronunciat sobre la situació catalana expressant la seva opinió que un dels mecanismes per desencallar l’actual moment passa per fórmules “referendàries”, encara que des del Brexit “a la comunitat internacional aquest mètode no ha guanyat punts “, en paraules de López.

El dirigent socialista, que considera que la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea és el més important que ha passat des de la caiguda del mur de Berlín, tampoc ha deixat passar que des de Catalunya, hi ha qui ha “constituït un imaginari irreal” quan parla sobre com es veu l’anomenat procés des d’altres països.

“Òbviament -ha prosseguit- quan a algú de fora li expliques que al teu país hi ha un conflicte polític i la teva via és la de dialogar, preguntar, ho troben raonable”.

Així mateix, ha sostingut que encara que els federalistes “nedin a contra corrent, tenim la sensació, almenys, que la raó i el temps estan de la nostra part, perquè la humanitat, encara que dóna passos cap enrere, acaba caminant cap endavant”.

Per Urtasun, que ha estat el primer a intervenir, Espanya viu una crisi de governabilitat, que “té a veure amb una crisi constitucional, perquè Catalunya no està ben encaixada en el marc constitucional”, de manera que “és molt important que siguem capaços de fer propostes per desbloquejar aquesta situació “.

Ha remarcat que és favorable al dret a decidir, que “Catalunya pugui decidir el que vulgui lliurement”, però també veu que la proposta federal podria ser “una via que permetés desencallar la situació”.

En la seva intervenció, els dos eurodiputats no han amagat que la Unió Europea no passa pel seu millor moment, afirmant Ernest Urtasun que “tenim un problema amb la Comissió Europea actual, mentre que en el marc del Consell hi ha una dinàmica perversa, abans era federalitzant i ara és una mena de basar “.

Javi López entén que hi ha “una crisi existencial del projecte europeu, que queda reflectida quan es veu que han entrat en risc els tres grans avenços europeus: l’euro, l’espai Schengen i la pròpia integritat”.

“Replegar-nos és el que ens està matant i no serà gens fàcil de gestionar. No sé com ho farem, però el mètode sobre el qual s’havia basat la Unió Europea, la unanimitat dels Estats, la integració i l’ampliació ha caducat, i hauríem de pensar una altra fórmula, potser ser capaços de prendre decisions sense que hi hagi unanimitat “, ha subratllat.

Per la seva banda, el president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, preveu que “el futur és federal” i que “l’estancament i la insatisfacció ciutadana que viuen avui Catalunya, el conjunt d’Espanya i la mateixa Unió Europea només es poden superar des d’una actitud que promogui els valors propis de la tradició federal “.

Aquests valors són, al seu parer, els del “respecte mutu, la participació, el diàleg, la subsidiarietat, l’autogovern i el govern compartit”, que “poden ser una recepta complexa, però és l’única a l’altura del nostre temps, molt més solidària i eficaç que els nacionalismes de tota la vida “.

En l’acte han intervingut, a més, tres membres de l’associació, nascuda el 2012 i amb uns 600 socis, Mar Canelo, Silvia López Valentí i Marcelo Belotti, així com el director de cinema Albert Solé.

Entre l’auditori hi havia alguns eurodiputats del PSOE, d’IU i Ernest Maragall, d’ERC. EFE