ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

Sota el lema ‘Federalisme per sortir de la crisi’ les associacions han estrenat una nova escola d’estiu que ha inclòs taules rodones sobre crisi econòmica, migracions o mercat laboral entre altres

(per Siscu Baiges) La crítica a la política d’austeritat imposada als països de la Unió Europea i l’augment de la desigualtat social en molts d’aquests països han ocupat força espai en la sessió dedicada a ‘Crisi econòmica i integració europea’, en la qual han participat el president del Cercle d’Economia, Anton Costas, i el catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de les llles Balears Carles Manera, després de la benvinguda a càrrerc dels presidents de  Federalistes d’Esquerres i Economistas frente a la crisis, Joan Botella i Emili Ferrer.

Escola2En el debat sobre ‘Europa, migracions i refugiats’ moderat pel president de la Fundació Periodisme Plural, Josep Carles Rius, hi ha participat el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, el director del Comitè Català de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, Joan Reventós, el periodista Andreu Missé, director de ‘Alternativas Económicas’, i la vicesecretària general de l’àrea externa d’UGT i portaveu del sindicat, Laura Pelay. Els ponents han denunciat la reacció tant de la Unió Europea com dels seus estats membres a l’arribada de centenars de milers de refugiats a territori europeu. En fer balanç de la sessió al moderador li ha costat trobar elements de les diferents intervencions que permetessin mantenir un mínim optimisme davant l’evolució d’aquesta crisi.

Escola3El deteriorament de les condicions laborals, l’exigència d’un augment del salari mínim o la garantia d’uns ingressos o subsidis suficients perquè tothom tingui una vida digna han estat els temes més abordats en la taula rodona sobre el mercat de treball actual a Espanya i Europa. Hi ha intervingut Antonio González, membre del Consell Econòmic i Social de ‘Economistes davant la crisi’, Albert Recio, professor d’Economia del Treball i Polítiques Sociolaborals de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Dolors Llovet, secretària de Comunicació i Xarxes Social de Comissions Obreres de Catalunya. Llovet ha afirmat que la crisi del model social europeu ha fomentat l’anti-europeisme, que s’ha posat de manifest en la victòria del Brexit en el referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

La igualtat i la solidaritat en l’alternativa federal han estat comentats pels economistes Josep Maria Vegara i Joaquim Solé Vilanova, moderats per la també economista Montse Colldeforns, en una sessió on s’han aportat força dades concretes que posen de manifest els errors de l’actual finançament autonòmic a Espanya i la necessitat de dissenyar-ne un de nou més equilibrat.

Escola4Finalment, la primera escola d’estiu s’ha tancat amb una taula rodona dedicada a les reformes polítiques institucionals que comportaria una organització federal d’Espanya. Les aportacions a aquest debat han corregut a càrrec d’Elisenda Malaret, catedràtica de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona, Victòria Camps, catedràtica d’Ètica de la Universitat Autònoma de Barcelona i Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la mateixa universitat.

El periodista Xavier Roig ha estat l’encarregat de moderar la sessió que ha posat punt i final a una escola d’estiu on s’ha parlat força del futur de la Unió Europea després del Brexit i de la possibilitat d’aplicar la recepta de la Llei de la Claredat del Canadà al debat sobre la independència de Catalunya i que, segons els seus organitzadors, tindrà continuïtat l’any vinent.

Catalunya Plural, eldiario.es, 10 de juliol de 2016

Escola6

Escola5