ActualitatNotíciesTertúlia

El Brexit és una derrota per la Unió Europea, perquè és la primera vegada que un membre decideix anar-se’n, però pot ser també un estímul i una oportunitat per avançar en una integració major i en la construcció d’una estructura veritablement federal.

És una de les qüestions que va plantejar el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Cesáreo Rodríguez-Aguilera a la tertúlia federalista celebrada el passat 7 de juliol a la Llibreria Alibri, que es va dedicar a analitzar els possibles efectes del referèndum del Brexit.

Cesareo2Aquesta possibilitat de més integració podria obrir-se, segons el catedràtic, a partir de la creació d’un Parlament dels 19 països de l’Eurozona que completin la Unió Monetària i es dotin d’un govern comú veritable, una zona que constituiria així l’embrió d’un estat federal.

Cesáreo Rodríguez-Aguilera creu, però, que l’estat-nació continua sent molt fort i que això juga en contra del sorgiment d’una veritable visió europea.

Pel que fa al Regne Unit, va augurar que serà difícil que renunciï realment a participar del mercat únic, ja que la meitat del seu comerç el té amb la Unió Europea i 8 dels seus 10 principals socis comercials són europeus.

Cesareo3“El triomf del Brexit representa un triomf per l’UKIP que consolida així un espai de dreta radical. El resultat d’aquest referèndum evidencia una fractura entre els parlamentaris, que majoritàriament estaven en contra de la sortida del Regne Unit de la UE, i els votants. Però també una fractura territorial -Escòcia i Irlanda del Nord van votar per quedar-se- i entre diferents generacions: els joves no volien el Brexit “, va constatar.

Cesareo4Segons el catedràtic de Ciència Política, “els problemes comencen ara perquè la desconnexió és gairebé impossible que es faci efectiva” i va augurar que “res no es mourà” fins que passin les eleccions de França i Alemanya. “Malgrat el cop que representa el Brexit, no serà la fi de la UE, que té uns fonaments sòlids”, va assenyalar. Això sí, Rodríguez-Aguilera creu que la Unió Europea, en la recerca d’una solució per al Regne Unit, no pot cedir en qüestions com la lliure circulació de persones i la contribució al pressupost comunitari ja que això representaria “la mort política de la UE”.

Rodríguez-Aguilera va valorar també que un dels principals problemes als quals s’enfronta Europa en aquests moments és el fet que els ultres estan liderant els moviments de protesta amb un discurs que alimenta la xenofòbia i l’odi a la supranacionalitat que significa un projecte com el de la Unió Europea en què es renuncia a la pròpia sobirania per construir un projecte col·lectiu.

Algunes de les idees que es van discutir a la tertúlia estan exposades en l’article “Per què ha guanyat el Brexit?”, que està disponible en el següent enllaç: Cesáreo Rodríguez-Aguilera: “Per què ha guanyat el Brexit?”