ActualitatNotes de premsaNotícies

L’Ateneu de Màlaga i el Centre Unesco de Motril han acollit dues presentacions, “Federalisme, una forma d’organització dels estats moderns” i “El federalisme, una forma d’estat per al segle XXI”. En tots dos s’ha debatut sobre la necessitat d’avançar en la federalització d’Espanya i el que aquest procés implica

 

“Per avançar en una Espanya federal és necessari no només canviar el marc institucional, també hem d’avançar en la cultura federal de negociació i pacte”. Aquesta és una de les qüestions que va plantejar Victòria Camps, catedràtica d’Ètica de la UAB i vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres en l’acte “Federalisme, una forma d’organització dels estats moderns” organitzat el passat 27 de maig per l’Ateneu de Màlaga i que va ser moderat pel vicepresident d’aquesta institució, Fernando Arcas.

Motril1En l’acte van intervenir-hi també dos altres membres deFed: Andreu Missé, director de la revistaAlternativas Económicas, i Anna Estany, catedràtica de Filosofia de la Ciència de la UAB. Entre els tres van exposar algunes de les principals propostes de l’associació i van respondre als dubtes dels assistents.

Anna Estany va explicar com va néixer Federalistes d’Esquerres i els objectius que persegueix mentre Andreu Missé va fer una anàlisi de la situació política. “A Catalunya es viu una autèntica paradoxa perquè una part de la població està treballant per la disgregació mentre a Europa es treballa en sentit contrari”, va constatar Missé que va destacar com el nacionalisme emmascara els autèntics problemes de la societat catalana i espanyola com són la pobresa, l’atur, la corrupció o el canvi climàtic.

Victòria Camps va explicar, per la seva banda, el concepte de federalisme, com es materialitza de diferents maneres als països que actualment tenen una estructura federal i va abordar les diferències i similituds entre l’estat autonòmic actual i un de tipus federal.

Motril2Un dia després, el dissabte 28 de maig, Andreu Missé i Anna Estany van donar una conferència en el Centre Unesco de Motril titulada “El federalisme, una forma d’estat per al segle XXI” que va ser presentada per l’historiador madrileny Manuel Domínguez García.

Anna Estany va començar explicant el projecte de Federalistes d’Esquerres i va abordar una sèrie de qüestions sobre federalisme com la necessitat de buscar les bases racionals i emocionals de l’opció federal i com el federalisme és la millor forma de gestionar la diversitat de forma democràtica. També va subratllar la necessitat d’impulsar l’equitat entre els territoris que formen part de la federació, sempre a partir dels valors de la fraternitat i la solidaritat entre ciutadans.

Andreu Missé va enumerar alguns mites del nacionalisme i de l’independentisme com fer creure que existeix una identitat única o que les diferències culturals i econòmiques justifiquen la creació d’un Estat propi. Missé va indicar que a, al seu judici, el debat secessionista és extemporani en una societat globalitzada i més encara si se situa enmig de la construcció europea en la qual hi ha dependència a tots els nivells i en què la sobirania és compartida.