ActualitatNotes de premsaNotícies

L’espai s’ha quedat petit per acollir el més de centenar de persones que van acudir a l’acte en el qual van participar els tres autors- Victòria Camps, Joan Botella i Francesc Trillas- i que va ser moderat per Carlos Jiménez Villarejo

Bassets“Pensem que el problema que ens ocupa, d’encaix, de minories, de diversitat cultural i lingüística, és una cosa que només tenim aquí però és un problema present a tot el món i en molts llocs es manifesta amb una gravetat extrema. I la solució és només una: la via de la democràcia, de la llibertat i del federalisme”. Així de contundent es va mostrar el director adjunt d’El País a Catalunya, Lluís Bassets, un de l’encarregats de presentar el llibre “¿Qué es el federalismo?” dijous passat 26 de maig a la Llibreria Bernat de Barcelona.

VillarejoLaliBassets, que va aprofundir en el fet que un fenomen com la secessió només s’ha produït en situacions on no hi ha democràcia ni llibertat, es va manifestar partidari d’una reforma constitucional que tingui el suficient calat per ser acceptada a Catalunya però també a impulsar una “unió en llibertat” seguint el model de Canadà. “A Catalunya hi ha problemes perquè s’escolti la veu federalista però fora de Catalunya el problema és que s’entengui el federalisme com una cosa més que una variant de regionalisme per sortir del impasse en què ens trobem”, va assegurar.

Publico1Tant Lluís Bassets, com la filòloga Eulàlia Vintró, qui va fer tàndem com a presentadora, van aprofundir en la necessitat d’explicar la proposta federal i en el fet que fins ara aquesta ha tingut “pocs altaveus”, tant en la societat com en els mitjans de comunicació.

“El federalisme reflecteix la igualtat i la fraternitat sobre la qual s’han construït els estats europeus. Contestar a la pregunta Què és el federalisme? no és una cosa senzilla però aquest llibre ho aconsegueix bé”, va assegurar Vintró que va proposar que aquest llibre sigui lectura obligada per a totes aquelles persones “amb un càrrec institucional o amb accés a mitjans de comunicació o tertúlies”.

Publico“Aquest llibre hauria d’haver arribat dos o tres anys enrere per donar arguments solvents a l’hora de confrontar les visions federalistes amb les independentistes. L’avanç de les postures sobiranistes primer i independentistes després, s’ha produït sense que hi hagi una resposta potent de part de les persones que no compartien aquesta opció”, va criticar.

Carlos Jiménez Villarejo, que va fer el paper de moderador, va destacar que és necessari crear l’ambient adequat perquè hi hagi enteniment i diàleg. “Estic convençut que el federalisme és el camí per solucionar els nostres problemes de convivència”, va assegurar.

LaliVillarejoBassetsEntre els assistents a la presentació es trobava la rectora de la UAB, Margarita Arboix, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el director d’Alternativas Económicas, Andreu Missé.

En l’acte de presentació van participar-hi també els tres autors que van subratllar aspectes diferents del llibre.

AutoresVictòria Camps va destacar que el federalisme és un pacte que es construeix sobre la marxa mitjançant l’acord i que “és l’única forma d’afrontar els problemes del segle XXI que requereixen solucions compartides. El federalisme és el futur i el nacionalisme és el passat”, va assenyalar.

Joan Botella va posar l’accent que el principal adversari del federalisme és l’impuls de molta gent de tancar-se en si mateixa i es va mostrar crític amb les actituds centralistes i intolerants que han fomentat l’independentisme a Catalunya però que al seu judici són imitades pels propis impulsors de la independència.

Francesc Trillas, per la seva banda, va argumentar que en l’actual debat predominen qüestions tàctiques com afirmar que no hi ha federalistes però no es donen veritables arguments en contra. “Els federalistes no farem una DUF (declaració unilateral de federalisme) ni tindrem un dia D, el federalisme arribarà com una evolució mitjançant el diàleg i el pacte”, va concloure.

La presentació a La Vanguardia i EFE

La presentació a diari ARA

Intervenció de Francesc Trillas en la presentació de ¿Qué es el federalismo? a la Llibreria Bernat (Eix Diari)

Publico3

Publico2