ActualitatNotícies

Alguns membres de Federalistes d’Esquerres han participat en el debat que enguany ha abordat la crisi dels refugiats i la necessitat d’avançar cap a una major integració i federalització per fer front a desafiaments com aquest però també per construir una Europa social i solidària

Atenas2Convocats a Atenes per la Unió de Federalistes Europeus (UEF) i els Joves Europeus Federalistes (JEF) més d’un centenar de persones van participar, entre els dies 18 i 20 de març, a la trobada sobre “Solidaritat europea. Fracassos, reptes i perspectives federalistes”. Els debats que van tenir lloc al centre “Europe Direct” de la capital grega van girar entorn tres eixos: “Solidaritat entre estats”, “Solidaritat entre ciutadans” i “Solidaritat entre pobles”.

Introduït per la vicepresidenta de la JEF, Ophélie Omnes, el secretari general de la Unió de Federalistes Europees, Paolo Vacca, va obrir les sessions recordant que si Europa no disposa d’una fiscalitat comuna no comptarà amb un pressupost eficient per fer front als reptes que es plantegen als ciutadans de la Unió. També va demanar que s’avanci en la coordinació de les polítiques nacionals i les europees i la solidaritat entre els diferents països.

Atenas3Georgios Pagoulatos, professor de Política i Economia Europea a la Universitat d’Economia i Negocis d’Atenes, va lamentar que s’hagués fet front a la crisi devaluant les condicions laborals en comptes de devaluar la moneda comuna. “Necessitem federalitzar la lluita contra les desigualtats entre els països”, va dir. L’assessor del grup S&D del Parlament europeu en temes econòmics i monetaris Domènec Devesa va intervenir a continuació i va afirmar que cal construir més Europa per fer front a les crisis actuals i les que vindran.

La taula dedicada a la “Solidaritat entre Ciutadans” va ser introduïda per Petroula Nteledimou, membre de la direcció de la UEF i el primer en prendre la paraula va ser l’ex-ministre de Medi Ambient, Energia i Canvi Climàtic, Ioannis Maniatis, que va afirmar que estem lluny encara d’assolir una Europa socialment justa i va recordar que hi ha 50 milions d’europeus que pateixen pobresa energètica.

Atenas4Domenico Moro, membre de la direcció del Moviment Europeu Federalista, va posar sobre la taula la necessitat de crear una assegurança europea d’atur global. Per combatre la precarietat laboral, Marilena Simiti, professora associada de la Sociologia Política a la Universitat d’El Pireo, va reivindicar també la creació d’un “sistema social europeu”. En aquesta sessió també hi va intervenir el director de l’Institut d’Economia Social, Ioannis Nasioulas i diversos assistents, entre ells Josep Lluís Salazar, de Federalistes d’Esquerres, que va reivindicar que es faciliti la mobilitat laboral dels joves a la Unió Europea.

Atenas5La tercera taula, dedicada a “Solidaritat entre Pobles”, va estar molt centrada en la crisi dels refugiats i la va moderar la directora general de Justícia de la Comissió Europea, Daphne Gogou. L’europarlamentari de Nova Democràcia Georgios Kyrtsos va reclamar més competències perquè la Unió Europea pugui actuar de forma eficaç en crisis com aquesta i va lamentar que el debat que ha generat estigui dominat per l’euroescepticisme i la xenofòbia. El professor de Ciència Política de la Universitat Aristòtil de Tesalònica Yannis Papageorgiu va mostrar la seva incapacitat per entendre l’acord signat entre la Unió Europea i Turquia per fer front a la situació dels refugiats que han arribat o volen arribar a territori europeu. “Quina mena d’Europa volem?”, es va demanar i va defensar que s’unifiqui la política d’asil a tots els països de la Unió.

Atenas6Apostolos Veizis, director d’operacions mèdiques de suport a Atenes i membre de Metges sense Fronteres, va fer una intervenció vibrant en la qual va responsabilitzar Europa de la crisi dels refugiats per la seva actuació en les zones de les quals fugen i va demanar que se’ls tracti amb humanitat, dignitat i solidaritat. “El 2015 van morir 3771 persones al Mediterrani. Això no pot repetir-se el 2016”, va dir i va exigir responsabilitats penals als governs de la Unió Europea per les decisions i actituds que està adoptant.

La primera jornada de treball es va cloure amb una taula en la qual van participar representants de diferents partits polítics amb representació parlamentària a Grècia. Entre ells hi havia Dimitrios Papadimoulis, vicepresident del Parlament Europeu, que va destacar que el nombre de refugiats que han arribat a Europa no haurien de ser acollides sense problemes ja que representen un percentatge mínim de la població europea actual.

Atenas7Konstantinos Hatzidakis, vicepresident de Nova Democràcia, va afirmar que “ni el populisme ni més nacionalisme són la solució a aquesta situació de crisi” mentre que l’europarlamentari Miltiadis Kyrkos, va dir que l’acord entre la Unió Europea i Turquia arriba tard i el socialista Pantelis Kapsis va titllar de “paradoxal” que es busquin solucions en el nacionalisme quan estan en una Europa més forta.

El president de les joventuts del Partit Popular Europeu, Konstantinos Kyranakis, va dir que troba a faltar líders europeus que convencin la ciutadania i el president dels Joves Federalistes Europeus, Sebastian Glück, va demanar solucions comunes. “Sempre serem més forts si podem actuar de forma unida”, va dir. Josep Lluís Salazar, de Federalistes d’Esquerres, va proposar, al seu torn, que els tres mil milions d’euros que s’han promès a Turquia perquè dificulti l’arribada de refugiats a Europa s’utilitzin per atendre’ls als països de la Unió.

La jornada de diumenge es va dedicar a debatre i compartir en grups de treball les idees aportades a la sessió del dia anterior. Els participants en aquesta trobada van plantejar propostes perquè aquesta triple solidaritat entre estats, ciutadans i pobles avenci com més ràpid millor en una Europa qüestionada per la seva resposta a la crisi econòmica dels darrers anys i a l’actual dels refugiats.