ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

Quines opcions té la reforma federal de la Constitució en l’actual escenari polític? Quins passos haurien de seguir-se? Són les preguntes que van centrar el debat de la tertúlia federalista celebrada el passat 4 de març i que va tenir com convidat a Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Fed.

Joan Botella va explicar les reformes constitucionals més urgents que haurien d’abordar-se en aquesta legislatura. En aquest sentit, va destacar que la Constitució hauria d’establir quines són les unitats que integren Espanya, quines són les competències d’aquestes i també introduir aquells aspectes que tenen relació amb l’actual pertinença a la Unió Europea.

Botella2“Per avançar en la federalització, la Constitució hauria de partir per reconèixer que Espanya és un país federal i resoldre la integració de les unitats al govern comú. Espanya és un país molt descentralitzat, fins i tot molt més que alguns considerats federals, però fa falta una cambra territorial on es decideixin les coses en comú”, va destacar.

Quins canvis implicaria per a Espanya ser federal?

Segons Botella, assumir una estructura federal implicaria una acceptació recíproca de les unitats constituents que ara no existeix i assumir una cultura de cooperació i de diàleg que milloraria el funcionament de les institucions polítiques.

La propera tertúlia federalista tindrà com convidat al catedràtic de Dret constitucional, Xavier Arbós, i se celebrarà el divendres 1 d’abril a partir de les 18:15hrs a la Llibreria Bernat. Us hi esperem!