Blog (Esquerra sense fronteres)Notícies

Europa és capaç d’acollir el flux de refugiats, i està obligada legalment i èticament a fer-ho. Ha de crear a més vies segures d’accés i una política de fronteres comuna que es regeixi per la cooperació i el respecte als drets humans. Són algunes de les qüestions que es van debatre en el col·loqui “Europa davant la crisi dels refugiats: una resposta federal i solidària“ que va tenir lloc l’11 de març de 2016 en el CCCB i que va comptar amb la participació del secretari general de la Union of European Federalists (UEF), Paolo Vacca.

Pot la Unió Europea fer front a desafiaments com la crisi dels refugiats sense una major integració? Quins aspectes han de ser reformats? Són algunes de les preguntes que es van posar sobre la taula en un acte que es va desenvolupar en un format de conversa entre Paolo Vacca, Victòria Camps, presidenta del Comitè Català d’Acnur, i Alfonso López Borgoñoz, expresident de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional. Va ser moderat pel periodista Xavier Mas de Xaxàs

En l’acte es va abordar la necessitat d’avançar en una major integració europea- federalització- per abordar desafiaments com la crisi dels refugiats i la necessitat de donar respostes que responguin als principis fundacionals de la UE com són la solidaritat, la cooperació i el respecte als drets humans. Van prendre la paraula el director d’Alternativas Económicas, Andreu Missé, l’exfiscal anticorrupció i membre d’Acnur, Carlos Jiménez Villarejo, el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, el degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Fed, Joan Botella, i el director de cinema, Albert Solé.

El president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, va donar la benvinguda i Pablo Faura, president de UEF Espanya va acomiadar als assistents. Durant l’acte es van projectar fotografies d’Anna Surinyach sobre l’èxode de refugiats a Grècia i el centre d’Europa.