ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

Què li falta a Espanya per ser un país federal? Va ser l’Estatut de 2006 un intent d’avançar en aquesta federalització pendent? Són algunes de les preguntes sobre les quals va girar la tertúlia federalista celebrada divendres 18 de desembre al bar El Velódromo amb l’ex-lletrat major del Parlament de Catalunya, Ismael Pitarch.

La trobada va ser la primera d’un seguit de reunions informals i periòdiques amb les quals el grup de comunicació de Fed pretén convidar les persones interessades en el federalisme perquè plantegin els seus dubtes i contrastin idees i propostes en un ambient relaxat.

TertuliaFed1Una de les qüestions en les quals es va centrar la conversa va ser la diferència entre federalisme i confederalisme. Ismael Pitarch va subratllar que una de les principals característiques d’una organització confederal és que les parts integrants poden abandonar l’estructura en qualsevol moment. És el que succeeix, per exemple, amb la Unió Europea que manté alguns aspectes confederals: el Tractat de Lisboa estableix la possibilitat que els estats membres abandonin la UE prèvia notificació al Consell Europeu.

Respecte a l’Estatut, es va debatre sobre si aquest contenia o no aspectes que introduïen característiques confederals en l’organització territorial i si va ser un intent d’avançar en la federalització d’Espanya per altres vies ja que en aquell moment no hi havia una majoria suficient al congrés per canviar la Constitució.

Ismael Pitarch va completar la seva intervenció amb el suggeriment de diversos llibres i aportacions interessants al debat federalista.

La propera tertúlia federal es realitzarà divendres 22 de gener a la Llibreria Bernat (C/Buenos Aires 6, Barcelona). Us esperem!