ActualitatOpinió
  • “Espanya està a punt d’entrar en una etapa en què es reformarà d’una forma o altra la regla de joc, la Constitució. Una de les coses que es jugarà a les eleccions és la profunditat i l’abast de la reforma i, de cara a Catalunya, la seva capacitat per desactivar l’actual conflicte de legitimitat, el procés. Com vostès saben, hi ha forces centrípetes que només volen reformes si són per assegurar la unitat de l’Estat i que veuen qualsevol moviment de significació catalana dins el text constitucional com una desigualtat estrictament insuportable. També hi ha forces que no veuen incompatible el reforçament de l’Estat gràcies a una estructura federalista amb una singularització que satisfés les demandes de reconeixement de Catalunya”
  • “N’hi ha prou amb tenir en compte els atemptats de Paris per adonar-nos de la frivolitat de la nostra vida política, embarrancada i paralitzada en un dels moments més dramàtics de la història europea”
  • “Alguns han imaginat una mena de Maidan català que obriria la porta a l’autèntica internacionalització que no s’ha aconseguit en els darrers tres anys pel que fa a suports europeus i mundials al procés”
  • “Si el president Mas tenia una última reserva de prestigi i d’autoritat la va perdre del tot aquesta setmana passada. Fins ara semblava que era o podia ser la solució, i així ho veien molts votants moderats, i ara ja és ben clar que és el problema”

“Cap on va Catalunya?” (Conferència de Lluís Bassets, director adjunt d’EL PAÍS, a la seu de Foment de Terrassa, 20 de novembre de 2015)