ActualitatNotes de premsaNotícies

Manuel Cruz, Victòria Camps, Carlos Jiménez Villarejo, José Luis Atienza, Marc Reina, Francisco Criado, Jordi Garriga, Mar Canelo, Andreu Mayayo, Isabel Coixet, Ángel Gabilondo, Paolo Vacca, Massimo D’Alema i Núria Parlon han intervingut en la segona part de l’acte organitzat per Federalistes d’Esquerres a Santa Coloma

Salva Redon i Natalia Gimeno

Salva Redon i Natalia Gimeno

Sota el lema ‘Les raons del federalisme’, una quinzena de persones van prendre la paraula el dissabte passat a la gran trobada federalista celebrada al teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. L’acte, que va durar tot el matí, va tenir dues parts.

Grup de teatre Lauta

Grup de teatre Lauta

La segona part de la trobada va comptar amb diverses intervencions i va començar amb els parlaments de tres representants del grup de teatre Lauta que van recitar poemes d’Anna Ajmatova, Jaime Gil de Biedma, Carlos Alvarez, i César Vallejo. Salva Redón i Natalia Gimeno van presentar l’acte.

Manuel Cruz

Manuel Cruz

El president de Federalistes d’Esquerres i catedràtic de Filosofia de la UB, Manuel Cruz, va ser el primer en prendre la paraula, després del recital poètic, i va afirmar que “és el moment de construir una Espanya de tots, no d’uns o d’altres” i que “Espanya serà federal i ho veurem a partir de les eleccions del 20 de desembre”. Va anunciar, a més, la creació imminent d’una plataforma que agermanarà els federalistes de tota Espanya.

Mar Canelo

Mar Canelo

Mar Canelo, activista social i secretària de polítiques d’igualtat del PSC de Granollers, va afirmar que “el federalisme ha de ser asimètric sense crear desigualtats ni privilegis i ha de portar més i millor democràcia” (intervenció de Mar Canelo).

Angel Gabilondo

Angel Gabilondo

L’ex-ministre d’Educació Ángel Gabilondo, en una intervenció enregistrada en vídeo, va solidaritzar-se amb els assistents a l’acte i va considerar que el federalisme també es viu des dels sentiments i les passions. “Que ningú, en un lloc o altre, tingui més o menys drets, però que ningú, en un lloc o altre, es vegi privat d’allò que sent”, va dir.

Carlos Jimenez Villarejo

Carlos Jimenez Villarejo

L’ex-fiscal general anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, va titllar de “inadmissible” la resolució independentista aprovada pel Parlament de Catalunya i va recordar que “Catalunya no està subjugada ni dominada per l’Estat espanyol i que els ciutadans espanyols i catalans pateixen la crisi igual” (intervenció de Carlos Jiménez Villarejo).

Andreu Mayayo

Andreu Mayayo

Després d’ell, l’ex-alcalde de Montblanc i catedràtic d’Història Contemporània, Andreu Mayayo, es va preguntar perquè Jordi Pujol va poder governar 23 anys i va destacar que al referèndum sobre l’Estatut de 2006 van coincidir en el vot negatiu el PP i ERC. “Hi ha vida, hi ha catalanisme més enllà de l’independentisme”, va dir i va afegir que no es pot anar cap a la independència sense un referèndum que el legitimi.

Isabel Coixet

Isabel Coixet

La directora de cinema Isabel Coixet també va intervenir a través d’un vídeo en el qual va dir que “el federalisme és l’únic sistema per reconciliar la diversitat de persones i institucions amb la unitat que permet funcionar adequadament” i va acabar demanant que “caiguem en una marmita com la d’Astèrix i Obèlix, però plena de sentit comú”.

Francisco Criado

Francisco Criado

El següent a parlar va ser Francisco Criado, coordinador de “Federalistes d’Esquerres del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès”, que va destacar el creixement de l’entitat i el seu progressiu arrelament per tot Catalunya.

Jordi Garriga

Jordi Garriga

Jordi Garriga, coordinador de “Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental i expresident comarcal d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), va remarcar que “som hereus del catalanisme polític, dels que van reclamar llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”. El secretari general d’Unió Europea Federalista, Paolo Vacca, va reclamar, per vídeo, una Europa federal que sàpiga fer front de forma coordinada a crisis com la dels refugiats o el terrorisme.

Jose Luis Atienza

Jose Luis Atienza

José Luis Atienza, tinent d’alcalde de Viladecans i portaveu del grup federal d’IC-Verds (ICV), va afirmar que “qualsevol esquerra es construeix necessàriament des de la solidaritat dels que més tenen amb els que tenen menys” i que l’opció federal assumeix els principis tradicionals de “llibertat, igualtat i fraternitat”. “Necessitem un federalisme sense complexos, que parli clar i que serveixi per corregir les ferides que la crisi ha fet en les classes populars”, va dir. El va succeir en l’ús de la paraula Marc Reina, estudiant universitari i membre dels joves de PSUC viu, que va reivindicar el federalisme com a hereu de la lluita antifranquista i impulsor de progrés i justícia.

Marc Reina

Marc Reina

L’exprimer ministre italià Massimo D’Alema va demanar més Europa com a solució dels problemes actuals dels ciutadans: “Sense un poder polític fort i democràtic a nivell europeu és molt difícil pels ciutadans assolir la justícia social”.

Victoria Camps

Victoria Camps

L’acte el va cloure la vicepresidenta de “Federalistes d’Esquerres” i catedràtica emèrita d’Ètica Victòria Camps, que va demanar que es trenqui l’espiral del silenci i la perversió del llenguatge i que s’aposti per la unitat en la diversitat. “Els fets ens donaran la raó. El federalisme és el futur”, va acabar dient.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, va ser l’encarregada d’obrir la segona part de la “Gran trobada federalista” amb una salutació als assistents, en la qual va afirmar que “el federalisme representa la defensa radical dels principis democràtics”.

 

Gran trobada federal

Gran trobada federal

Nuria Parlon

Nuria Parlon

Gran trobada federal 2

Gran trobada federal 2