ActualitatNotes de premsaNotícies

Joaquín Tornos i Luis Moreno van debatre, moderats per Joan Tàpia, sobre els paral·lelismes i les diferències entre els casos català i escocès i van abordar algunes de les lliçons que es poden extreure de la celebració recent d’un referèndum a Escòcia

Trobada federalista IIÉs un referèndum de SÍ/NO a la independència l’alternativa millor per resoldre les tensions secessionistes? Pot la situació política catalana mirar-se en el mirall escocès? És factible una reforma de tipus federal a Espanya en la legislatura que s’obre a partir del proper 20 de desembre?

Aquestes van ser algunes de les preguntes que Joaquín Tornos, catedràtic de dret de la UB i autor del llibre ‘D’Escòcia a Catalunya. Referèndum i Reforma constitucional’ i Luis Moreno, professor d’investigació del CSIC i honorary fellow de la Universitat d’Edimburg, van respondre en la primera part de la Gran trobada federalista organitzada per Federalistes d’Esquerres al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, dissabte passat.

Joaquin TornosSota el títol “Federalisme vs Secessionisme a Europa: els casos de Catalunya i Escòcia”, l’espai es va desenvolupar en un format de conversa moderat per l’ex-director de La Vanguardia, Joan Tàpia, que va posar sobre la taula algunes de les principals qüestions que planteja la celebració del referèndum d’independència a Escòcia en referència a la situació catalana.

IMG_8192Tant Joaquín Tornos com Luis Moreno van coincidir que la celebració d’un referèndum de SÍ/NO a la independència no té perquè ser la solució adequada davant les tensions secessionistes d’una part de la població perquè, a judici de tots dos, els problemes persisteixen després de la celebració de la consulta. “Una opció millor pot ser una reforma constitucional en clau federal per discutir els veritables problemes del conflicte i intentar trobar una sortida política a les reivindicacions de major autogovern. Una reforma d’aquest tipus permet que hi hagi acord i que els ciutadans decideixin però no en blanc i negre. Això pot donar molta més estabilitat a llarg termini”, va assenyalar Tornos, que no es va mostrar contrari a la celebració d’un referèndum però la va plantejar com una possibilitat si les reformes prèvies no aconsegueixen satisfer a la majoria de la població.

Joan TapiaTornos va subratllar la diferència entre els casos català i escocès remarcant que en aquest últim les autoritats van ser capaces de donar respostes polítiques, cosa que no han aconseguit aquí els governs de Catalunya i Espanya.

Luis Moreno va destacar, per la seva banda, que el Partit Nacionalista Escocès, el SNP, no volia un referèndum d’independència SÍ/NO, sinó un que explicités tres preguntes i que una d’elles inclogués l’opció d’una reforma que atorgués a Escòcia una devolució màxima de competències (devolution max). “La reforma federal és l’única via a Espanya. Cal arribar a un acord entre els partits polítics com va succeir el 1978 i en un sentit federal. I que això sigui sotmès a un referèndum”, va assegurar.
FederalMoreno va recordar que en les properes eleccions del 20 de desembre no es votarà solament en clau de reforma territorial. “Hi ha d’altres coses que poden orientar el vot de la majoria de la població que no reflecteixen el que vol la gent en aquest sentit”, va indicar al·ludint a la possibilitat que el Partit Popular (PP) torni a tenir majoria. “La reforma constitucional és absolutament necessària i ha de ser en clau federal. El que tenim ara és un succedani del federalisme”, va recalcar.

Pel que fa a la qüestió d’adoptar o no un federalisme asimètric, els dos ponents van destacar que Espanya ja té un model d’aquest tipus.

La primera part de la Gran trobada federalista va acabar amb la intervenció del director de cinema, Albert Solé, que va presentar el projecte de documental FEDERAL. El video de presentació d’aquest projecte està disponible al canal de Youtube de Federalistes d’Esquerres.