ActualitatNotícies

L’ex president del parlament europeu va participar en un col·loqui organitzat pel grup de Federalisme a Europa i al Món de Federalistes d’Esquerres

El passat 18 de setembre el grup de Federalisme a Europa i al Món de Federalistes d’Esquerres va organitzar un col·loqui amb l’ex president del Parlament Europeu, Enrique Barón, en el qual es van analitzar diferents aspectes de l’evolució d’Espanya i de la Unió Europea cap a estructures federals.

El col·loqui, moderat per Pablo Faura i Josep Lluís Salazar, membres de Fed , es va realitzar a la seu de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

En la trobada, Enrique Barón va explicar com el seu pas per Suïssa sent molt jove li va fer arribar a la conclusió que el federalisme era el millor model de convivència per a societats complexes i va fer una exposició de com les 13 colònies van evolucionar des d’un sistema confederal a un federal als Estats Units d’Amèrica.Baron1

Quant a la reforma de la Constitució espanyola, Barón va destacar que hi ha coses importants que canviar per avançar cap a un model federal. Una d’elles és la de dotar-se d’una veritable càmera de representació territorial, en aquest cas un senat reformat. A més, va indicar, és necessari incloure la pertinença a la Unió Europea en la Constitució i aclarir quins són les unitats territorials que componen l’estat a més d’establir el repartiment de competències entre elles i l’estat.

Respecte a la Unió Europea, Enrique Barón va subratllar que en ella conviuen aspectes federals amb altres confederals. “La unió monetària és una construcció federal. Els passos que donem per enfrontar-nos amb els problemes són federalistes, es vota per majoria. Però ens falta superar el poder hegemònic de l’estat nació”, va assenyalar. Respecte a això últim, va explicar que Europa necessita construir una governança multinivell que en la pràctica significa implicar als diferents nivells de govern, inclosos aquells estats que tenen territoris amb personalitat política pròpia, en les decisions. “Hem de veure com som capaços de fer aquesta governança multinivell sense complicar molt la vida dels ciutadans”, va assegurar.

Enrique Barón va destacar en el col·loqui que va durar gairebé dues hores, que el model federal és la forma d’organització política que va prefigurant-se com la predominant dins del món de la globalització. “És la que predomina també en països de grans dimensions, gairebé continentals, com l’Índia, Estats Units, Canadà, Mèxic, Argentina, Brasil o Sud-àfrica”, va explicar.

Video 1

Video 2