ActualitatNotícies

“Per què una democràcia madura funcioni correctament, els polítics han de ser honestos amb la gent. Per què vostè i els altres líders de la seva coalició no han estat honestos amb la gent sobre les conseqüències de la independència per a Catalunya a la UE?”, li ha dit el presentador de la BBC, Stephen Sackur, a Raül Romeva, el cap de llista de la candidatura Junts pel Sí

La transcripció de la discussió entre Raül Romeva i Stephen Sackur:

S.S.: Per què una democràcia madura funcioni correctament, els polítics han de ser honestos amb la gent. Per què vostè i els altres líders de la seva coalició no han estat honestos amb la gent sobre les conseqüències de la independència per a Catalunya a la UE? Vostès diuen que poden fàcilment ser membres després de la independència però aquest no és el cas i vostès ho saben

R.R.: He estat 10 anys eurodiputat i sóc molt estricte en això perquè conec una mica com funciona la UE i el que dic és que és possible, és perfectament possible, que una part d’un estat membre es converteix en un estat nou a la UE. Això hagués passat a Escòcia

RomevaBBC3S.S.: És possible si tots els estats membres estan d’acord. És possible, però no és automàtic. I vostès donen a entendre en la seva campanya que és automàtic

R.R.: El que dic és que en els tractats no hi ha res sobre l’expulsió de ningú. Deixeu-me posar dos exemples. Fins i tot si vostè vol expulsar algú vostè ha de reconèixer abans aquesta entitat com a Estat. Quina és la lògica, en quin interès s’expulsaria una economia tan viable

S.S.: Amb el degut respecte Sr Romeva. Vostè fa això molt complicat però és molt simple. José Manuel Barroso, l’últim president de la Comissió Europea, a la mateixa cadira en què està vostè, ens va dir, sobre Escòcia, que qualsevol nou estat dins de la UE ha de sol·licitar i negociar l’entrada amb tots els estats membres

R.R.: Hi ha dos punts en això. Per fer això has d’haver estat reconegut com a Estat, el que no és dolent

S.S.: Però això no és rellevant per mantenir-se dins de la Unió Europea

R.R: Sí, perquè vostè no pot expulsar un no-estat

S.S.: No seria expulsat perquè no està dins

R.R: Sí estem dins

S.S: Vostè és Catalunya, no Espanya

R.R: Aquest és el segon punt que volia esmentar. Una cosa és el territori. Però una altra cosa és la gent. Jo sóc espanyol. I tinc la ciutadania europea. No es pot expulsar 7,5 milions de persones. Senzillament no pots

RomevaBBC2S.S.: Però vostès han d’aclarir les seves idees, perquè Jordi Sánchez, el president de l’assemblea regional qui és un company de vostè en la campanya pro independència va dir que inicialment és indubtable que una Catalunya independent estaria fora de la UE

R.R.: Ell va rectificar

S.S.: Sí, perquè vostès l’hi ho van dir. Vostès es van enfadar amb ell per dir la veritat

R.R.: Per dir la veritat, no. Perquè es va equivocar

S.S.: A vostè li agradaria pensar que està equivocat

R.R.: Estic convençut que es va equivocar i ell està convençut que no va usar les paraules adequades i es va corregir

S.S.:  Vostè és un gran polític i està intentant maquillar això de la millor manera que pot però la força de l’argument està en contra seu. I la doctrina constitucional està en contra seu

R.R: No, no és veritat. A la pràctica no està escrit enlloc que si Catalunya es convertís en un estat independent seria expulsat de la UE. Parlant legalment. La UE és un projecte molt pragmàtic. I he vist en milers d’ocasions situacions en què sembla haver-hi un problema sense solució i llavors, de sobte es troba una solució. No una, diverses solucions. Per què? Perquè la UE és un projecte molt pragmàtic

S.S.: D’acord, el seu missatge per als catalans és primer votin per la independència i després confiïn que passi el millor; no sabem massa bé el que passarà però esperem que passarà el millor

R.R.: La veritat i la realitat és que ningú pot expulsar Catalunya de la UE

S.S.: D’acord, vostè ja ha dit aquest argument

R.R.: Llavors negociem com podem estar-s’hi

S.S.: Bé, això és el que vostè vol creure

 

VEURE VIDEO DE LA BBC