ActualitatNotícies
  • “La reforma federal està pensada per aquells que volen seguir junts, no per acontentar als qui ja han desconnectat”
  • “Es diu que no hi ha federalistes a Espanya però IU i el PSOE porten la reforma federal als seus programes”
  • “Els federalistes no votem el mateix però ens uneixen uns mateixos valors, creiem que la diversitat és un valor”

image2Hi ha sortida a la crisi del model territorial i aquesta sortida passa per una reforma federal. És el que han subratllat els actes de constitució i de presentació del grup de Federalistes d’Esquerres a Vilanova i la Geltrú.

El grup, s’ha presentat el passat 1 de setembre en una roda de premsa en la qual el vicepresident de Federalistes d’Esquerres, Toni Sitges-Serra, ha subratllat que el federalisme és l’opció preferida pels ciutadans catalans. “Avui dia representem una opinió que defensa una bona part de la nostra societat”, va afirmar.

image3Segons l’última enquesta de Metroscopia, un 46% dels catalans es mostra partidari d’aquesta opció quan se’ls planteja triar entre independència/statu quo/federalisme.

Per la seva banda, Jaume Casanovas, exalcade de la ciutat i membre de Federalistes d’Esquerres, va recalcar que “el federalisme és una vella idea, una alternativa sòlida i solvent que ara ha de ser la primera via”.

En l’acte de presentació del grup, celebrat una setmana més tard, va intervenir Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Fed, Cristina Simó, membre de la junta directiva, i Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la UAB. L’acte va ser presentat pel periodista Siscu Baiges, membre de la junta de Federalistes d’Esquerres.image7

“La reforma federal està pensada per aquells que volen seguir junts, no per acontentar als qui ja han desconnectat”, va assenyalar Xavier Arbós que va indicar que “l’actitud del PP i la seva negativa al diàleg han aguditzat la tensió a Catalunya”. “El federalisme permet solucionar els problemes mitjançant el diàleg, posa límits al poder”, va recalcar.

IMG_6922“Si en les properes eleccions generals no canvia la correlació a favor de l’esquerra, no serà possible la reforma federal”, va explicar Cristina Simó que va recordar que “la llista d’Artur Mas culpa a Espanya de les retallades però el responsable de la deterioració social a Catalunya és l’actual govern de CiU”.

image6Joan Botella va constatar en la seva intervenció que les enquestes mostren que “a Espanya hi ha cada vegada més federalistes perquè constaten que és la solució a molts dels seus problemes”. “Es diu que no hi ha federalistes a Espanya però IU i el PSOE porten la reforma federal als seus programes i Podem també està en aquest camí. El federalisme és l’autèntica tradició de les esquerres a Espanya i a Catalunya i ara necessitem que guanyin en les generals perquè hi hagi un canvi a favor del federalisme”, va afirmar.

“Els federalistes no votem el mateix. En aquesta taula votarem per diferents opcions però ens uneixen uns mateixos valors, creiem que la diversitat és un valor”, va concloure Siscu Baiges.

 

L’acte de presentació a Diari de VilanovaIMG_6845

L’acte de presentació a Canal Blau:

CanalBlau