ActualitatNotícies

El catedràtic de dret constitucional de la UB, Xavier Arbós, va ser el convidat del programa Els Matins de Tv3 el passat 16 de juliol per explicar els treballs que està fent el comitè d’experts- del que ell forma part- que ha creat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per proposar una reforma de la constitució en sentit federal

Consultat sobre si una proposta federal arriba massa tarda per a Catalunya, Xavier Arbós va argumentar que les enquestes indiquen que hi ha una majoria de ciutadans partidaris d’una reforma de la constitució per, entre altres coses, facilitar l’encaix de Catalunya a Espanya. “Hi ha gent que espera que hi hagi algun canvi enmig de l’immobilisme i els plantejaments secessionistes. Hi ha un diagnòstic compartit que això no pot continuar així i que s’ha de fer una proposta”, va assenyalar.

El professor Arbós va explicar que ens trobem davant una involució autonòmica. “En això coincidim no només els catalans sinó gent d’altres llocs d’Espanya. Hi ha un marge polític per a la reforma, a Catalunya la gent és molt diversa, hi ha gent que vol la independència però hi ha gent que no, que vol una altra sortida”, va assenyalar. En aquest sentit, va subratllar que la proposta federal no està pensada per a aquelles persones que ja han decidit “marxar d’Espanya”, “els que estan disposats a començar la secessió amb 68 escons encara que no tinguin majoria de vots”, sinó pels que volen construir una Espanya diferent. “Si la proposta resulta atractiva, ja es veurà però hem de fer-la”, va assegurar.

“Hem entrat en una estratègia de tensió que podria no acabar bé. Això em motiva de posar sobre la taula alguna cosa que el conjunt d’Espanya necessita i que pot oferir una solució a Catalunya” va recalcar.