Notícies

A la presentació hi han intervingut Carme Valls Llobet i Toni Sitges Serra, vicepresidents de Federalistes d’Esquerres. L’acte ha estat presentat per l’ex alcalde de Vilanova i la Geltrú, Jaume Casanovas, qui ha posat l’accent en la necessitat de refer espais polítics entorn del federalisme

Vilanova3

Toni Sitges Serra, Jaume Casanovas i Carme Valls-Llobet (Foto @Mike Alentorn)

“Els federalistes hem de construir bases creïbles que permetin coincidències suficientment àmplies com per refer espais polítics”. És una de les idees entorn de les quals ha girat la presentació de Federalistes d’Esquerres a Vilanova i la Geltrú celebrada el passat 30 de juny en el centre cívic de Sant Joan.

Davant un auditori d’unes 80 persones, Jaume Casanovas ha fet una exposició entorn de la necessitat de refer els pilars de l’esquerra que en aquests moments es troben afeblits. “A Europa i Catalunya preval l’estratègia de ‘millor sols’ per sortir de la crisi. Molt de l’independentisme és fruit de buscar una sortida a la crisi sense considerar una sortida conjunta amb l’estat espanyol. El més important ara és recuperar el contracte social a través del federalisme que pot refer l’organització de l’estat modern i l’Europa de progrés. Federalistes d’Esquerres té una proposta per a això”, va assegurar.

Vilanova2

Toni Sitges Serra, Jaume Casanovas i Carme Valls-Llobet (Foto @Mike Alentorn)

Toni Sitges Serra va explicar, per la seva banda, la història de l’associació destacant el caràcter transversal de Federalistes d’Esquerres tant pel que fa a les procedències polítiques dels seus membres com als àmbits on s’exerceixen. “Aspirem a la regeneració política i a reformar la constitució en un sentit federal. Molts dels qui ens veuen de fora pensen que Espanya és molt més federal que alguns països que són oficialment federals i que han donat menys autonomia a les unitats que els constitueixen. Però no és una qüestió només de més o menys autonomia. És necessari passar de l’invent autonòmic a un estat federal que tingui totes les estructures d’estat que això implica i que afecten directament sectors claus per al bon funcionament com són la fiscalitat i la sanitat”, va assenyalar.

Carme Valls Llobet va explicar que els estats que s’han organitzat federalment al món són aquells que sent molt diferents, amb llengües diferents i històries diverses, han decidit fer un projecte comú. És el que ha passat a Canadà o l’Índia. “Tots aquests federalisme no són iguals, s’organitzen cadascun de manera diferent perquè parteixen del fet que hi ha diversitats que s’han d’organitzar de manera diferent. El federalisme és una cultura i és una forma d’organització”, va destacar.

Carme Valls Llobet va subratllar que encara que Espanya ja té característiques federals, li’n falten algunes indispensables per ser-ho: “L’estat de les autonomies s’ha quedat a mig fer. Té un Senat que no exerceix de cambra territorial per coordinar a les autonomies, això s’ha de canviar o s’ha d’eliminar però ara mateix no exerceix la funció que hauria d’exercir. Un altre problema que tenim és que no s’han establert quines són les competències de les autonomies i quines les de l’estat central. En un estat federal, aquestes estan establertes en la constitució i no són objecte de constant estira i arronsa, com succeeix aquí. Federalisme és a més govern compartit, multinivell. Les qüestions es decideixen conjuntament. Això no existeix a Espanya en aquests moments”, va indicar.

L’acte de presentació va ser cobert per diversos mitjans locals com el Diari de Vilanova, Eix Diari i la televisió local.

 

Eix Diari (article de opinió)

FotoDiari“L’alternativa federal”

 

 

 

 

 

Diari de Vilanova (crònica del acte):

IMG_5443

 

 

 

 

 

 

Canal Blau:

http://www.canalblau.cat/federalistes-desquerres-demana-que-samplii-el-debat-politic-catala/